Dünyanın en büyük varlık fonları açıklandı: Türkiye Varlık Fonu kaçıncı sırada yer aldı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dünyanın en büyük varlık fonları açıklandı: Türkiye Varlık Fonu kaçıncı sırada yer aldı?
Doviz.com
17.10.2023 17:13

Global SWF tarafından paylaşılan 2023 Küresel Varlık Fonları raporuna göre dünyanın en büyük varlık fonları Çin, Norveç ve BAE'ye ait fonlar oldu. Türkiye Varlık Fonu ise listenin 48. sırasında kendisine yer buldu.

Devlet Varlık Fonlarına ve Kamu Emeklilik Fonlarına ilişkin bilgileri derleyen veri platformu Global SWF, 2023 Küresel Varlık Fonları raporunu açıkladı.

Raporda dünyanın en büyük varlık fonları da sıralandı. Rapora göre dünyanın en büyük varlık fonu 1,3 trilyon dolarlık değeri ile Çin Varlık Fonu oldu.

Onu 1,14 trilyon dolarlık değeri ile Norveç Varlık Fonu ve 993 milyar dolarlık değeri ile Birleşik Arap Emirliklerine ait Abu Dhabi Varlık Fonu takip etti.

Türkiye Varlık Fonu ise 22 milyar dolarlık değeri ile 48. sırada yer aldı.

Rapordan öne çıkanlar

2022’nin ülke varlık fonlarının değer kaybettiği ilk yıl olduğu hatırlatılan raporda, düşüşün toplam 1 trilyon doları bulduğu aktarıldı. Kamu Emeklilik Fonları’nın varlıklarının ise yaklaşık 1,3 trilyon dolar düşüş yaşadığı paylaşıldı.

Raporda ayrıca “2022’nin en büyük zorluğu, tahvil ve hisse senetlerinde 50 yıldır görülmeyen eş zamanlı ve önemli düzeltmelerin yaşanmasıydı. Bu ABD’ye özgü bir olay olmayıp tüm dünyada görüldü” ifadelerine yer verildi.

2022’de devlete ait yatırımcıların önceki yıla oranla daha az anlaşmaya daha fazla sermaye aktardığı da belirtilirken, varlık fonlarının 427 işlemde 152,5 milyar dolar yatırım yaptığı ve bu rakamın önceki yıla göre yüzde 38 artışa işaret ettiği bildirildi.

İLGİLİ MAKALE Türkiye Varlık Fonu Nedir? Türkiye Varlık Fonu Nedir?
REKLAMI KAPAT X