Dünyanın en büyük yatırımı 100 yıl önce yapıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dünyanın en büyük yatırımı 100 yıl önce yapıldı
Doviz.com
29.10.2023 10:17

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin 100. yılı yurdun dört bir yanında büyük coşkuyla kutlanırken; Darphane, 100. yıla özel hatıra parası bastı.

100 milyon adet 5 Türk Lirası basıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sitesinde yer alan açıklamaya göre, Bakanlığın oluru ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı için üzere 100 milyon adet  5 Türk Lirası madeni tedavül hatıra parası basımı gerçekleştirildi.

100. yıl temalı "5 Türk Lirası" tedavül hatıra paranın iç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu kullanıldı. Logonun üzerinde "5" ibaresi, alt kısmında ise "Türk Lirası" ibaresi bulundu. Dış halkada sekiz köşeli "Selçuklu yıldızı" motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda "₺", sağında ise "TC" sembolleri güvenlik unsuru olarak yer aldı. Altta ise basım yılı "2023" tarihi yer aldı. Ay ve yıldız ise dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırıldı.

 

Darphane'den özel para

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ayrıca Cumhuriyet'in 100. yılına özel hatıra para bastı.

100. yıl hatıra parasının ön yüzünde sırasıyla dairesel olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından bu güne kadar görev yapan 12 Cumhurbaşkanı'nın rölyefleri ile birlikte “Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılı” ve ‘’Türkiye Yüzyılı’’ logoları kullanıldı.

Paranın diğer yüzünde, fon olarak geometrik dokuyla çalışılmış Atatürk rölyefi bulunuyor. Ön planda ise tekrarlı şekilde ‘’100’’ sayıları ve “Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılı’’ logosu yer aldı.

Bu ‘’100’’ sayıları içinde Cumhuriyet'in ilanından bugüne kadar her alanda yapılan yeniliklerin bir kaçına vurgu yapıldı.

Öte yandan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin 100. yılı yurdun dört bir yanında da büyük coşkuyla kutlanıyor. İşte yurttan manzaralar: 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Cumhuriyetin kanatları altında nice 100 yıllara...

REKLAMI KAPAT X