Dünyanın en yaşanabilir kentleri açıklandı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dünyanın en yaşanabilir kentleri açıklandı!
Doviz.com
23.06.2023 16:13

The Economist'in yan kuruluşu olan Economist Intelligence Unit (EIU), 2023 yılına yönelik araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Buna göre, dünyanın en yaşanabilir kentleri belli oldu.

Economist Intelligence Unit (İstihbarat Birimi), dünya genelindeki 173 şehri sağlık, eğitim, istikrar, altyapı ve çevre gibi bir dizi önemli faktöre göre sıraladı.

Bu kriterler arasında listenin zirvesini Avusturya'nın başkenti Viyana kaptı. Buna göre Viyana, güvenilir altyapısı, göze çarpan kültür, eğlence ortamı, kusursuz eğitim ve sağlık hizmetleriyle övgü topladı.

Yıllar boyu birçok kez zirvede yer alan Viyana'yı, ikinci sıradaki yerini koruyan Danimarka'nın Kopenhag şehri takip etti.

Avustralya'nın Melbourne ve Sydney kentleri de son yıllarda listenin alt sıralarında yer alırken; bu yıl Melbourne üçüncü, Sydney ise dördüncü sırada yer aldı.

Kanada ise CalgaryVancouver ve Toronto olmak üzere üç kentini ilk 10'a sokmayı başararak, listede önemli bir ağırlığa sahip oldu.

Öte yandan İsviçre'de Zürih ve Cenevre kentleri de ilk 10'a giren şehirler oldu.

Covid ile ilgili kısıtlamaların geri çekilmesi nedeniyle kültür ve çevre derecelendirmelerinde küçük bir artış gören Osaka da, listede ilk 10 içerisinde yer alma başarısı gösterdi.

Londra ve Stockholm düşüş yaşadı

Listenin zirvesinde, Avrupa kentlerinin güçlü bir hakimiyeti olmasına karşın, en çok düşüş yaşayan kentler de yine Avrupa'dan oldu.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra ve İsveç'in başkenti Stockholm sıralamada düşüş yaşarken; Londra 12 basamak gerileyerek 46. sıraya, Stockholm ise 22 basamak gerileyerek 43. sıraya düştü.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh ise yaşanabilirlik araştırmasına ilk kez 2022 yılında 35. sıradan girdikten sonra bu yıl 58. sıraya geriledi.

En az yaşanabilir üç şehir

Cezayir'in Cezayir, Libya'nın Tripoli ve Suriye'nin Şam şehirleri ise dünyanın en az yaşanabilir üç şehri olarak sıralandı.

Araştırmada sürekli olarak en düşük puan alan şehirlerden biri olan Şam'ın yaşanabilirlik puanlarında bu yıl da bir iyileşme görülmedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev ise savaşın doğrudan etkisinin bir sonucu olarak bu yıl listeden düştü ve şu anda dünyanın en az yaşanabilir 10 şehri arasına girdi.

Raporda, "Ukrayna'daki savaş ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik ve siyasi bozulma birçok Avrupa kentinde yaşanabilirliği etkiliyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu durum en çok, bu yıl araştırmaya yeniden katılan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de göze çarpıyor" denildi.

2023 yılı küresel yaşanabilirlik endeksi ilk 10 şehir

1. Viyana, Avusturya

6. Zürih, İsviçre

2. Kopenhag, Danimarka

7. Calgary, Kanada

3. Melbourne, Avustralya

8. Cenevre, İsviçre

4. Sidney, Avustralya

9. Toronto, Kanada

5. Vancouver, Kanada

10. Osaka, Japonya

2023 yılı küresel yaşanabilirlik endeksi son 10 şehir

164. Douala, Kamerun

169. Karaçi, Pakistan

165. Kiev, Ukrayna

170. Lagos, Nijerya

166. Harare, Zimbabve

171. Cezayir, Cezayir

166. Dhaka, Bangladeş

172. Trablus, Libya

168. Port Moresby, Papua Yeni Gine

173. Şam, Suriye

REKLAMI KAPAT X