Dünyayı sarsan bankacılık krizinde ‘Twitter' etkisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dünyayı sarsan bankacılık krizinde ‘Twitter' etkisi
Doviz.com
24.04.2023 20:22

ABD ve Avrupa'dan 5 finans profesörünün yaptığı araştırma, sosyal medya platformu Twitter'ın, iflas eden Silikon Vadisi Bankası'ndan kaçışın hızlanmasına yol açtığını ortaya koydu.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden Anthony Cookson, James Madison Üniversitesi’nden Corbin Fox, Pompeu Fabra Üniversitesi’nden Javier Gil-Bazo, Paris Dauphine Üniversitesi’nden Juan Felipe Imbet ve Arizona State Üniversitesi’nden Christoph Schiller, “Bir Bankadan Kaçış (Bank Run) Katalizörü olarak Sosyal Medya” başlıklı bir makale yayımladı.

Söz konusu akademik makalede, “Sosyal medya, SVB’den kaçışı körükledi ve etkileri, ABD bankacılık sektöründe geniş ölçüde hissedildi.” denildi.

“Kaçışı hızlandırdı”

Kapsamlı Twitter verilerinin kullanıldığı makalede, sosyal medyanın bankadan kaçış risk faktörlerini güçlendirdiği aktarıldı.

Bankadan kaçış süreci boyunca bankanın hisse kayıplarıyla ilgili Twitter paylaşımlarının yoğunluğunun bulunduğu belirtilen makalede, bu durumun bankadan kaçış risk faktörüne sahip bankalar için daha güçlü olduğu kaydedildi.

Borsayı da etkiledi

Makalede, kaçış döneminde olumsuz duygu içeren paylaşımların borsa kayıplarına da doğrudan etkisi olduğu aktarıldı.

SVB’nin iflası

Kaliforniya merkezli SVB ise 8 Mart’ta, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması sonrası 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurmuştu.

Piyasada bankanın likiditeye sıkıştığının duyulması üzerine SVB’nin hisse fiyatı, yüzde 60’ın üzerinde değer kaybetmişti. Yaşanan panikle SVB’den sadece bir gün içinde 42 milyar dolarlık mevduatın çekildiği bildirilmişti.

REKLAMI KAPAT X