EBRD, deprem sonrasında Türkiye'nin büyüme tahminini aşağı çekti

Okuma Süresi: 1 Dakika
EBRD, deprem sonrasında Türkiye'nin büyüme tahminini aşağı çekti
Doviz.com
16.02.2023 10:28

EBRD, afetlerin Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sını yüzde 1 kadar aşağı çekebileceğini belirtirken, 2023’e yönelik büyüme tahminini ise yüzde 3,5’den yüzde 3’e düşürdü. 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden önce açıkladığı yüzde 3,5'lik 2023 büyüme tahminini deprem sonrasında yüzde 3'e düşürdü.

EBRD ayrıca afetlerin Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sını yüzde 1 oranında aşağı çekebileceği uyarısında da bulundu.

Aylık raporunda EBRD, en çok finansman sağladığı ülke olan Türkiye'de önümüzdeki aylarda artması beklenen inşaat faaliyetlerinin altyapı ve tedarik zincirlerindeki tahribatın etkisini hafifleteceğini öngördü ve yüzde 1'lik GSYİH daralmasının makul bir tahmin olduğunu belirtti.

EBRD baş ekonomisti Beata Javorcik Reuters'a, "Deprem büyük ölçüde, tarım bölgelerini ve hafif sanayi üretimi yapılan bölgeleri etkiledi, dolayısıyla başka sektörlere yönelik etkisi kısıtlı kaldı" dedi.

EBRD, Türkiye'nin giderek büyüyen dış finansman ihtiyaçlarının ve 2023 seçimlerine bağlı belirsizliklerin de ülke için ciddi ekonomik zafiyet oluşturduğunu ifade etti.

Raporda, "TL, 2015'ten beri enflasyondan daha hızlı değer kaybederken ülkenin ihracatı da, masrafların ABD doları cinsinde düşük kalmasının desteğiyle arttı" ifadeleri yer aldı.

Etiketler: EBRD deprem GSYİH büyüme
REKLAMI KAPAT X