Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, "Euronun değer kaybetmesi de enflasyonist baskıların artmasına katkıda bulundu.” dedi.
Lagarde, ECB Yönetim Konseyi Toplantısı'nın tarihi faiz artırımı kararının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
Lagarde, yüksek enflasyonun ana kaynağının enerji olduğu sonucuna vardıklarını anlatarak, gıdadaki talep artışının da etkisiyle enflasyonun, hizmet sektörü dahil ürünlerin geneline yayılmış durumda olduğunu belirtti.
Bu nedenle yüksek ve nitelikli sektörlere yayılmış enflasyon karşısında, kararlı adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Lagarde, tedarik darboğazlarının enflasyon üzerinde yukarı baskı oluşturmaya devam ettiğini ve enflasyonun bir süre hedefin üstünde kalmaya devam edeceğini söyledi.
Lagarde, enflasyona yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu belirterek, euronun diğer paralar karşısındaki değerini yakından takip ettiğini vurguladı.
Euro, yılın başından bu yana dolar karşısında yüzde 12'den fazla değer kaybetti.
ECB'nin geleneksel olarak kur hedefi bulunmazken, eurodaki keskin düşüş 19 ülkeli Euro Bölgesi'nde hemen hemen tamamı dolar cinsinden fiyatlanan enerji ithalatının maliyetini önemli ölçüde artırdı.
İstihdam piyasasının sağlam kalmaya devam ettiğini vurgulayan Lagarde, ancak yavaşlayan ekonominin daha fazla işsizliğe sebep olabileceği uyarısında da bulundu.
Lagarde, piyasalarda faiz oranlarının yükselmesiyle şirket kredilerinin daha maliyetli hale geldiğini anlatarak, bununla birlikte ticari kredilerin güçlü kaldığını belirtti.
ECB’nin faizlerde "nötr" seviyede olmadığını ancak oraya doğru ilerlediğini anlatan Lagarde, “Nötr faiz için daha fazla artış gerekecek… Enflasyonu yüzde 2'ye döndürecek seviyeden çok uzaktayız.” ifadelerini kullandı.
Lagarde, faiz artışlarının sonlandırılmasının 2 toplantıdan fazla ama 5 toplantıdan az zaman alacağını belirterek, “Bir sonraki faiz artışının 75 baz puan olması gerekmiyor, bu kural değil.” diye konuştu.