ECB'den Euro Bölgesi ülkelerine yüksek enflasyon uyarısı 

Okuma Süresi: 1 Dakika
ECB'den Euro Bölgesi ülkelerine yüksek enflasyon uyarısı 
Doviz.com
13.02.2023 16:18

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi enflasyonunun yüksek kalmaya devam etmesi durumunda, kamu maliyesi üzerindeki baskının artabileceğini belirterek, hükümetleri daha fazla baskıyla hazır olmaları için uyardı.

ECB, normal bir enflasyon dönemine geçilmeden, bloğun normalleşmesinin çok zor olduğunu belirterek, enerji şokunun ardından gelen büyümedeki yavaşlamanın uzun vadede bölge ekonomilerini olumsuz etkilemeye devam edeceğini bildirdi.

ECB paylaştığı bir ekonomik bülten makalesinde ise yüksek enflasyonun 2024 yılında bütçe dengesinde yaklaşık %0,5'lik bir bozulmaya yol açabileceğini söyledi.

Enflasyonun normalde vergi gelirlerini artırması beklenirken, enerji krizi sebebiyle gelir artışlarında mütevazı bir artış olacağı da belirtilen raporda, şirket karlılıkları üzerinde baskı oluşabileceği ve genel büyümenin daralabileceği belirtildi. 

ECB ayrıca, bu enflasyon şokunun gereksiz ikinci tur etkilere yol açmasını önlemek için gereken para politikası tepkisinin, devlet borçları üzerindeki faiz ödemelerinde artışa dönüştüğünü de sözlerine ekledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ayrıca temmuz ayından bu yana faiz oranlarını 300 baz puan artırmış ve piyasalar faizler zirve yapmadan önce en az bir puan daha artış beklemeye başlamıştı.

ECB, hükümet harcamalarının yaklaşık üçte birinin de çoğunlukla enflasyona endeksli olduğunu belirtirken, bu nedenle yüksek fiyat artışının otomatik olarak hükümetleri daha fazla harcamaya zorladığını belirterek, Euro Bölgesi ekonomilerini yüksek enflasyon konusunda uyardı.

REKLAMI KAPAT X