ECB: Faiz artışları küçük çaplıda olsa devam edecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
ECB: Faiz artışları küçük çaplıda olsa devam edecek
Doviz.com
21.11.2022 15:59

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, ECB'nin faiz artırımlarına küçük çaplıda olsa devam edeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, pazartesi günü yayınlanan bir röportajında, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yeniden artıracağını ancak bu artışların son artışlardan daha küçük miktarlarda olabileceğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon oranının çift haneli rakamlara ulaşmasıyla birlikte Avrupa Merkez Bankası da faiz oranlarını üç ay içinde 200 baz puan artırmıştı. Bu hamlesiyle ECB, son yıllarda finansal sisteme aktarılan paraların bir kısmını yeniden azaltmaya çalıştı.

Philip Lane konuyla ilgili, "75 baz puan gibi çok büyük bir artırımı düşünmek için önemli bir ihtiyacımız artık yok." dedi.

Lane, ECB'nin bu olası hamlesinin faiz artırım döngüsünü duraklatmak olarak değil, uygun zamanda daha küçük miktarlara geçmek olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirtti ve son on yıldaki teşvik politikasının önemli bir parçası olan tahvil varlıklarının daha sistemli bir şekilde azaltılacağını söyledi.

Lane, niceliksel sıkılaştırma ile faiz artırımlarının birbirlerine çok bağlanmaması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında, aralık ayı faiz artırımı ile birlikte enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru getirmek için uygun adımları atmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Lane, daha yüksek enerji fiyatları ve bütçe açığı nedeniyle, gelecek yıl ECB’nin eylül ayında beklenenden daha yüksek bir enflasyonla karşı karşıya kalınabileceğine de işaret ederken, 2024-25 yılları için görünümün daha da karmaşık olduğunu sözlerine ekledi.

Enflasyonun ücret mekanizması üzerinde zincirleme bir etkisi olduğuna değinen Lane, "Finansal koşulların eylül tahminlerine göre çok daha farklı olduğunu görüyoruz." dedi ve bir sonraki faiz artışının son iki ECB toplantısında kararlaştırılan 75 baz puanlık rekor artıştan daha küçük olacağını, ancak son olmayacağını söyledi.

Etiketler: ecb Philip Lane faiz
REKLAMI KAPAT X