ECB: İlk faiz indirimi sonrasında bile daha fazla indirim sözü veremeyiz

Okuma Süresi: 2 Dakika
ECB: İlk faiz indirimi sonrasında bile daha fazla indirim sözü veremeyiz
Doviz.com
20.03.2024 13:58

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bankanın haziran ayındaki olası ilk hamlesinden sonra borçlanma maliyetlerinde daha fazla azalma sözü veremeyeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’a göre banka, haziran ayındaki muhtemel ilk hamlesinden sonra daha fazla faiz indirim taahhüdü verecek pozisyonda değil.

Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada Lagarde, “Politika kararlarımızla ilgili nisan ayına kadar biraz daha fazla veriyi, haziran ayına kadar ise çok daha fazla veriyi görmüş olacağız” sözünü yineledi. Lagarde bunun ötesinde, para politikasının izleyeceği yolun belirsiz olduğunu vurguladı.

Frankfurt’ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada Lagarde, “Kararlarımız verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya değişecek, yeni bilgiler geldikçe bunlara yanıt vereceğiz. Bu, ilk faiz indiriminden sonra bile belirli bir faiz patikasına dair önceden taahhütte bulunamayacağımız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Politaka 'görülen verilere göre' ayarlanacak

İlk faiz indiriminin zamanlamasının giderek netleşmesiyle birlikte tartışma, Avrupa Merkez Bankası’nın tarihi sıkılaştırma kampanyasının ne kadar çabuk sonlandıracağı ve borçlanma maliyetlerinin nihai olarak nereye varacağına evriliyor.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras gibi bazı yetkililer, yatırımcıların beklentileri doğrultusunda bu yıl içinde bir dizi hamle yapılabileceğini dile getirirken bazı üyeler ise daha belirsiz konuştu.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise salı günü yaptığı açıklamada, ECB’nin politikasını “görülen verilere göre” ayarlaması gerekeceğini söyledi.

Lagarde, önümüzdeki aylarda ücretler, verimlilik ve şirket kar marjlarına ilişkin rakamların faizlerin ne zaman düşürülebileceğini belirleyeceğini söyledi.

Lagarde, “Eğer bu veriler enflasyonun ana patikası ile tahminlerimiz arasında yeterli derecede uyum olduğunu gösterirse ve aktarımın güçlü kaldığını varsayarsak, politika döngümüzün geri çevirme aşamasına geçebilecek ve politikayı daha az kısıtlayıcı hale getirebileceğiz” dedi.

REKLAMI KAPAT X