ECB'nin yeni stratejisi ne olacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
ECB'nin yeni stratejisi ne olacak?
Doviz.com
05.03.2025 11:13

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Mart ayındaki toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması beklenirken, adımın ardından "bekle-gör" politikasına geçerek faiz indirimlerine ara verme ihtimalinin arttığı öngörülüyor. ABD'nin gümrük tarifelerine yönelik riskleri artarken, Almanya'daki yeni hükümete dair belirsizlikler ve Ukrayna'da olası bir ateşkesle birlikte savunma harcamalarındaki olası artış ECB'nin gelecekte karşılaşabileceği temel zorluklar arasında yer alıyor.

ECB'nin Para Politikası ve ABD'den Gelen Riskler

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, Avro Bölgesi ekonomisinin dip seviyelerde seyrettiğini ve toparlanmasının sınırlı kalabileceğini aktararak, ABD'nin ithalat tarifelerinin bölge ekonomisi için yeni bir zorluk yaratabileceğini vurguladı. Enflasyonun muhtemelen ulaşabileceği en yüksek seviyeye ulaştığını fakat düşüşün çok kademeli olacağını dile getirdi. Kısa vadede enflasyonun yüzde 2 seviyesine gerilemesinin olası görülmediğini ifade ederken, ECB Yönetim Kurulu üyelerinin çoğunun para politikasının hâlâ kısıtlayıcı olduğuna inandığını belirtti. Avro Bölgesi'nde ekonomik büyümeyi zayıf kalmaya devam ettiği görülüyor. Mart toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indiriminin mantıklı bir tercih olabileceğini ifade eden Houte, finansal piyasaların mart toplantısı sonrasındaki para politikalarına ilişkin yorumlara oldukça duyarlı olacağını belirtti. Bu bağlamda ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel'in, "Her şeyden önce, faiz indirimlerimizi duraklatmamız veya durdurmamız gerekebileceği noktaya yaklaşıyoruz" şeklindeki açıklamasına dikkat çekerek, "Mart toplantısında bir faiz indirimi daha olacak, ancak daha fazla faiz indirimi potansiyeli azalacak" ifadelerini kullandı.

Faiz İndiriminde Belirsizlik ve ECB'nin Gelecekteki Adımları

Natixis Fransa, Belçika ve Avro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Hadrien Camatte, ECB'nin mevduat faiz oranında 25 baz puanlık bir indirime gitme ihtimalinin yüksek olduğunu aktararak, Mart ayında yapılacak açıklamaların para politikası kısıtlamalarına ilişkin ifadeleri koruyup korumayacağını belirleyici olacağını belirtti. ECB'nin veri odaklı yaklaşımının devam edeceğini aktararak, marttaki faiz indiriminden sonra izlenecek politikanın daha fazla belirsizlik içerebileceğini öngördü. ECB yetkililerinden gelen son açıklamalar, faiz indirimlerinin tamamen sona ermediğini gösterirken, banka içerisindeki şahin kanadın, faiz ayarlamalarını duraklatma veya durdurma noktasına yaklaşıldığını savunduğunu belirtti. Haziran ayına kadar doğal faiz oranının yüzde 2 seviyesine kadar inebileceğini ifade ederek, ECB'nin bundan sonraki süreçte "bekle-gör" moduna geçebileceğini dile getirdi. "Çekirdek enflasyon inatçılığını sürdürüp yavaşlamaması durumunda ECB faiz indirimlerine nisan ayından itibaren veya daha sonra ara verebilir" ifadelerini kullandı.

Rabobank Kıdemli Makrostratejisti Bas Van Geffen ise bazı politika yapıcıların yakın zamanda faiz indirimlerine bir ara vermenin zamanının geldiğini düşünse de bunun mart toplantısındaki faiz indirimini engellemeyeceğini aktardı. Mart toplantısında mevduat faizinde 25 baz puanlık bir indirim olabileceğini öngörürken, "Temel senaryomuz Nisan ayında bir kesinti daha olacak, ancak bir sonraki adımın Haziran ayına ertelenmesi riskinin arttığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X