Ek kaynak için harekete geçildi: Kredi kartı sahiplerinden ve noter işlemlerinden katılma payı alınacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ek kaynak için harekete geçildi: Kredi kartı sahiplerinden ve noter işlemlerinden katılma payı alınacak
Doviz.com
11.10.2024 15:59

Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarının artırılması amacıyla 12 maddelik kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. 

Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) kaynaklarının artırılması amacıyla Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'da değişikliğe gidiliyor.

TBMM Başkanlığına sunulan teklife göre tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 lira katılma payı alınacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek.

Noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak.

Tahsil edilen payların tamamının SSDF'ye aktarılması amacıyla düzenlemede yer alan hükümlerin yanı sıra noterlerde yapılan işlemlerden alınacak katılma paylarından noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmeyecek.

Motor silindir hacmi 100 cm3 altında olan motosiklerlerde, motor gücü 6 kW ve altı olan motosikletler de MTV kapsamına alınacak.

Ayrıca askeri amaçlarla kullanılanlar hariç olmak üzere insansız hava taşıtları (drone) ile ÖTV matrahı 5 bin lira ve üzeri olan kol saatleri de ÖTV kapsamına dahil edilecek.

Söz konusu tutarlar ise her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacak.

Enflasyon muhasebesine yatırım muafiyeti

Teklifin ilk iki maddesinde de enflasyon düzeltmesiyle ilgili hükümler yer alıyor.

Buna göre enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerindeki vergisel etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla bunun yatırım sürecinde ertelenmesi öngörülüyor. Bu durumdaki şirketler işletme döneminden itibaren enflasyon düzeltmesine tabi olacaklar.

Ayrıca tasfiye ve iflas halinde olan şirketlerle iktisadi devlet teşekküllleri ile KİT’ler de enflasyon düzeltmesi dışında tutulacak.

İLGİLİ HABER Enflasyon muhasebesine "yatırım muafiyeti" hazırlığı 50 milyon liranın altındaki ciroya sahip işletmelerin enflasyon muhasebesinden muaf tutulacağının açıklanmasının ardından yatırım harcamalarına da muafiyet getirilmesi için çalışıldığı bildirildi.

Güler: “Bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi yok”

Düzenlemeye ilişkin bilgi veren AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bölgede yaşanan çatışmalara dikkat çekerken, bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi olmadığını bildirdi.

Sınırda terör koridoru kurma çabalarının da sürdüğünü dile getiren Güler, bu kapsamda Türkiye’nin uyguladığı savunma sanayi projelerini sıraladı.

Projelerin, modern bir savunma sanayinin geliştirilmesi TSK’nın modernizasyonunun sağlanması amacıyla kurulan Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan yapılan harcamalarla karşılandığını dile getiren Güler, yasal düzenlemenin ihtiyaç duyulan ilave kaynağın karşılanması amacıyla hazırlandığını belirtti.

REKLAMI KAPAT X