EKK sonrası açıklama: Yeni vergi paketi, mali disiplinin daha da iyileşmesini sağlayacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
EKK sonrası açıklama: Yeni vergi paketi, mali disiplinin daha da iyileşmesini sağlayacak
Doviz.com
23.07.2024 12:46

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, yeni vergi paketinin mali disiplinin daha da iyileşmesini sağlayacağına vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlık etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesine yönelik politikalar sayesinde dezenflasyon süreci başladığı ve cari işlemler açığı önemli ölçüde gerileceğini ifade edildi.

Türkiye'nin gri listeden çıkarılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından olumlu bulunduğu aktarıldı.

Kamuda tasarruf, verimliliği artırma tedbirleri ve yeni vergi paketi gibi adımların mali disiplini daha da güçlendireceği ifade edildi.

Orta Vadeli Program (OVP) tedbirlerinin değerlendirileceği, 2025-2027 OVP hazırlık sürecinin ele alındığı toplantıda, "güneş enerji santrallerinin sulama birlikleri sahasında kullanımıyla tarımsal üretimin artırılması" ile "il istihdam ve mesleki eğitim kurulları" başlıkları üzerinde duruldu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ele alınan konulara ilişkin şu açıklama yapıldı:

• 2024-2026 dönemini içeren OVP’de öngörülen yapısal reformlarda gelinen aşama ile 2025-2027 dönemini kapsayan OVP’nin hazırlık süreci değerlendirilmiştir. Eylül ayında yayımlamayı planladığımız OVP ile temel politika önceliklerimiz korunacak, makroekonomik göstergeler ve yapısal reform gündemimiz son gelişmeler çerçevesinde katılımcı bir yaklaşımla gözden geçirilecektir.

• İklim değişikliğinin etkileri de göz önünde bulundurularak tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin temini amacıyla sulama tesislerinin enerji ihtiyacının içme suyu amacı taşımayan baraj ve göletlerin rezervuarlarında kurulacak güneş enerji santrallerinden karşılanmasına yönelik çalışmalar ele alınmış ve bu kapsamda önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulan yatırımlar istişare edilmiştir.

• Eğitim-istihdam-üretim ilişkisinin güçlendirilmesi ile işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdamın tespiti ve sağlanması amacıyla oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları ele alınmış, Kurul’un işlevselliğinin ve etkinliğinin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir.

REKLAMI KAPAT X