Ekonomide hafta sonu gelişmeleri ...

Okuma Süresi: 4 Dakika
Ekonomide hafta sonu gelişmeleri ...
Doviz.com
07.05.2023 11:53

Bu hafta sonunun önemli ekonomik gelişmelerini sizler için derledik ...

Benzin ve motorine zam bekleniyor

Petrol fiyatları ve dolar kurundaki değişkenliklere bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki oynaklık devam ediyor. Ramazan Bayramı'nın ilk günü akaryakıta çifte indirim gelmiş ve benzinin litresi 1 lira 21 kuruş, motorinin 91 kuruş, 25 Nisan tarihinde ise motorinin litresi 47 kuruş düşmüştü.

Bunun ardından akaryakıta bir indirim daha geldi ve motorinin fiyatı önce 1.30 lira ve ardından 49 kuruş geriledi.

Ancak yurt dışı fiyatlardaki artış benzin ve motorinde zamma dönüyor. Bu kapsamda Pazartesi gece yarısı 00:01'den itibaren motorine yaklaşık 66 kuruş, benzine 43 kuruş zam bekleniyor.

 

KKM'de toplanan para 2 trilyonu geçti

Bütçeye ağır bir yük getirse de seçim öncesi artan döviz talebini dizginlemek istenmesi neticesinde KKM için bir ayda dört yeni düzenleme getirmişti. Son verilerle beraber KKM hesaplarında 16 hafta üst üste artış yaşanmış oldu. Söz konusu 16 haftada hesaplarda 747 milyar 581 milyon liralık artış yaşandı. Bu hafta kur korumalı mevduatlar 137,8 milyar TL artışla 2,117 trilyon TL'ye çıktı. Geçen hafta bu tutar 1 trilyon 980 milyon liraydı.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ramazan Bayramı emekli ikramiyelerine ilişkin açıklamada bulundu.

2023 yılı Mart ayı öncesinde gelir ve aylık almakta olanlar ile Mart ayı içerisinde gelir ve aylık bağlama işlemleri tamamlananların Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 14-19 Nisan tarih aralığında ödendiği hatırlatıldı.

Nisan ayı içerisinde gelir ve aylık bağlama işlemi sonuçlanan ve aylık başlangıç tarihi 30 Nisan öncesinde olan sigortalı ve hak sahiplerinin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin ise 9 Mayıs tarihinde ödeneceğini bildirdi.

Böylece işlemleri tamamlanan EYT'lilere 9 Mayıs'ta bayram ikramiyesi ödenecek.

 

Atilla Yeşilada: Emekli ikramiyesi ve zamlar, yazın enflasyonu patlatacak!

Yeşilada, “Biz enflasyonun nabzını 'çekirdek enflasyon' diye bir alt göstergeyle ölçeriz, bunu da TÜİK yayınlıyor, oralarda hızlanma var. İkincisi, dünyanın her yerinde mal fiyatları çok çabuk düşer, çünkü sanayi üretimi verimlidir ama hizmet fiyatları düşmez, çünkü insan faktörü var, hizmet fiyatları düşmüyor Türkiye'de. Üçüncüsü, enflasyonun bir talep boyutu var, yani insanlar daha fazla mal ve hizmet talep ederse enflasyon yükselir. Yaz aylarına baktığımızda; herkese zam yapılmış, 3 milyon insana emekli ikramiyesi ödenmiş, enflasyon patlayacak yine. Şu andaki hilelerle birlikte yeni hileler yapmazlarsa, eğer bu iktidar başta kalırsa sonbahar-kışa doğru resmen 60'a gidiyoruz, hakikisi 80'i aşar.” dedi.

 

ODMD Başkanı Bozkurt: Tedarik sorunları çözülebilmiş değil

Bozkurt, otomobile olan talebin artığını belirterek, "Sadece ülkemizde değil tüm dünyada, otomotiv sektöründe devam eden başta çip ve hammadde tedariği kaynaklı yaşanan arz problemi ve negatif reel faiz nedeniyle taşıt fiyatlarının endeksli olduğu döviz kurunda bir hareketlenme olabileceği endişesi, tüketicilerin otomobil talebini artırmayı sürdürüyor." ifadesini kullandı.

Bozkurt, otomotiv sektöründe tedarik sorunlarının tam olarak çözülmediğine vurgu yaparak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Otomotiv sektörü yönünden 2023 için tahminler yapılırken, global piyasalardaki gelişmeleri de değerlendirmek gerekiyor. Şu anda Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor; tedarik sorunları tam olarak çözülebilmiş değil ve karşımıza enflasyon ile artan maliyetler de çıkmaya devam ediyor. Diğer yandan özellikle arz konusunda yaşanan sıkıntılarla, 2018’den bu yana hem filo hem perakende tarafında ertelenen bir talep olduğunu görüyoruz. Normal şartlarda pazarın 1 milyonun üzerinde olacağını ifade edebilirdik fakat mevcut parametreler, arz sorunlarının, kredi sınırlamalarının bu rakamlara ulaşılmasının önünde bu sene de engel teşkil edeceğini gösteriyor."

 

SPK'den iki şirketin halka arzına onay geldi!

SPK haftalık bültenine göre, kurul, Bien Yapı'nın 42,8 liradan, Kayseri Şeker'in ise 16,27 liradan halka arz başvurusuna onay verdi.

Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 110 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımı onaylandı.

Ulusal Faktoring AŞ'nin 110 milyon liralık, Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 140 milyon liralık, Ata Yatırım Menkul Kıymetler AŞ'nin 65 milyon liralık, Çağdaş Faktoring AŞ'nin 170 milyon liralık, Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 350 milyon liralık, Halk Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 1 milyar 840 milyon liralık borçlanma aracı ihraç başvurusuna izin verildi.

Borçlanma aracı ihraç başvurusuna izin verilen şirketler arasında 300 milyon lirayla İnfo Yatırım Menkul Değerler AŞ, 500 milyon lirayla Osmanlı Yatırım Menkul Değerler AŞ, 190 milyon lirayla Tam Finans Faktoring AŞ ve 250 milyon avroyla Yapı ve Kredi Bankası da yer aldı.

 

JP Morgan'a idari para cezası

SPK, Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (PEKGY) tarafından 7 Temmuz 2020'de KAP'ta yapılan özel durum açıklaması öncesinde PEKGY pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak bir isme 610 bin 993 liralık idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Borsa İstanbul AŞ piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yapılan inceleme sonucunda, JP Morgan Securities PLC'ye, "VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin 5. maddesinin birinci fıkrasının a, b, d, e ve f bentlerine aykırılık" gerekçesiyle 32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası uygulandı.

Etiketler: derleme haber
REKLAMI KAPAT X