Ekonomide TCMB Başkanı Erkan'ı bekleyen 3 önemli konu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomide TCMB Başkanı Erkan'ı bekleyen 3 önemli konu
Doviz.com
09.06.2023 13:07

Hafize Gaye Erkan'ın resmi olarak atandığının duyurulmasının ardından, TCMB'nin 41 yaşındaki ilk kadın başkanı Erkan'ın ajandasında 3 konunun kritik öneme sahip olacağı bildirildi.

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmasının ardından ekonomi yönetimindeki ilk atama Merkez Bankası’na yapıldı.

Buna göre, uzun süredir bu görev için kulislerde ismi geçen Hafize Gaye Erkan'ın ataması yapıldı.

Böylelikle Merkez Bankası'nda ilk kadın başkanı olan Erkan; bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahip ve Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi'nde de görev yapıyor.

Erkan’dan önce Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüten Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına atandı. Kavcıoğlu 27 ay Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürütmüş oldu.

Üç ana sorunla uğraşacak

Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlık koltuğuna oturduğunda Kur Korumalı Mevduat, faiz ve rezerv olmak üzere üç ana sorunla uğraşacak.

Kurun baskı altında tutulduğu dönemde gerileyen net rezervler son olarak 2 Haziran haftasında 1,3 milyar dolar daha azalarak -5 milyar 697 milyon dolara kadar gerilemişti.

Kur Korumalı Mevduatta 2,5 trilyon lirayı aşan mevduat büyüklüğü ise sadece Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in değil, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da temel konularından birisi olacak.

Bir diğer konu ise 2021 yılı Eylül ayında yüzde 19 seviyelerinde olan ve bugün yüzde 8,5’e kadar gerileyen Merkez Bankası faizi olacak.

Piyasalarda da yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Başkanı’nın 22 Haziran tarihli Para Politikası Kurulu toplantısını beklemeden bir olağanüstü toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Resmi Twitter hesabı yok

Bu arada Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın resmi Twitter hesabı bulunmadığı bildirildi. Erkan'ın daha sonra hesap açacağı ve bilgisini kamuoyuyla paylaşacağı öğrenildi.

REKLAMI KAPAT X