“Ekonominin önceliği özgürlük, refah ve mutluluk olmalı”

Okuma Süresi: 2 Dakika
“Ekonominin önceliği özgürlük, refah ve mutluluk olmalı”
Doviz.com
08.12.2023 10:58

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD’ın YİK toplantısının açılış konuşmasında, "Ekonominin önceliği ne pahasına olursa olsun büyümek değil; özgürlük, refah ve mutluluk olmalı” dedi.

TÜSİAD’ın Ankara’da düzenlenen Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının açılış konuşmasını yapan YİK Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomik programa destek verdi, uzun vadeli gelişim için hukuk üstünlüğü ilkesinin yerleştirilmesi ve demokratik, laik, serbest piyasa ekonomisinin tüm kurallarıyla işlediği bir yapı oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Tuncay Özilhan, doğrudan atıf yapmadan, yargı kurumlarının kararlarının bağlayıcılığının tartışmaya açılmaması, uluslararası yasalara bağlılık, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesinin temel unsurlarını vurgulayarak son dönemde tartışılan yargı kararları uygulamama eğilimlerine yönelik uyarıda bulundu.

Tuncay Özilhan, uygulanan ekonomik programa da güçlü bir destek vererek, “Altı ay öncesine kadar daha umutluyuz. Yeni ekonomi yönetimiyle, piyasalarda güvenin yükseldiği bir döneme girdik. Son 10 yılda öngörülebilirliğin azaldığı ve oynaklığın arttığı bir ortamda Mayıs ayından itibaren geleneksel politikalara dönüldü. Performansını daha iyi değerlendirebildiğimiz program yatırımcıların ufkunu daha iyi sağlayacaktır. CDS puanlarının düşüşüyle uzun vadeli yatırım finansmanı daha da kolaylaşacaktır. Ekonomimiz ihracat ve yatırıma değil, tüketime dayalı bir politikaya oturmuştu. Aşırı tüketime dayalı büyümenin sağlıksızlığı görüldü” dedi.

Güncel sorunların en önemlisinin enflasyon olduğunu belirten Tuncay Özilhan, dezenflasyon programına da destek vererek, “Enflasyonla mücadelede mutlaka başarılı olmamız gerekiyor. Merkez Bankamızın para politikasında sıkılaşma yönündeki güçlü adımları. Enflasyonla mücadelemizi kazanacağımıza inancımız artıyor. Gelecek yıl önemli bir aşamaya geleceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Tuncay Özilhan, konuşmasının önemli bir bölümünü, sosyal adalet ve eğitim sorununa ayırdı. Konuşmasının başlangıç aşamasında da Cumhuriyetin kazanımlarını özetleyerek, gelecek dönemin hedefinin “her ne koşulda olursa olsun büyümek olmaması” gerektiğini, ekonominin temel önceliğinin, mutluluğu, özgürlüğü, refah, özgüven içinde yaşama olması gerektiğini kaydetti.

REKLAMI KAPAT X