Ekonomistler hesapladı: TÜİK'in doğal gaz ayarı enflasyon verisini nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler hesapladı: TÜİK'in doğal gaz ayarı enflasyon verisini nasıl etkiler?
Doviz.com
30.05.2023 11:54

Ekonomistler, enflasyon hesaplamasında doğal gazın fiyatını sıfır olarak belirleyen TÜİK'in bu kararının TÜFE üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.

TÜİK, 3 Haziran’da açıklanacak enflasyon verisinde doğal gazın veri üzerindeki etkisini “sıfır” olarak alma kararı aldığını açıkladı.

Kararı sosyal medya hesabından değerlendiren TCMB Eski Başekonomisti Hakan Kara ise mayısta yıllık enflasyonun yüzde 40’ın altına inebileceğini öngördüğünü şu sözlerle duyurdu:

“TÜİK enflasyonu ölçerken ücretsiz doğal gaz için “sıfır fiyat” yöntemi uygulayacakmış. TÜFE’ye yansımasını tam kestirmek zor olsa da doğal gazın ağırlığının yüzde 2,9 olduğunu düşünürsek, enflasyonda sert düşüşe neden olabilir. Mayısta yıllık resmi enflasyon yüzde 40’ın altına inebilir.

Doğal gazdaki mayısı aşağı çeken sıfır fiyat uygulaması haziranda TÜFE'yi tekrar yukarı sıçratır mı?" diye çok soru geliyor.

Sıçratmaz, çünkü sonraki aylarda da ilk 25m3 ücretsiz. Yazın fazla doğal gaz harcanmadığı düşünülürse Ekim-Kasım'a kadar muhtemelen endeksi düşük tutar.”

Kaynak: Hakan Kara - Twitter

Finans piyasaları uzmanı İris Cibre ise TÜİK'in doğal gaz kararının TÜFE üzerinde aylık etkisinin 2.88% olmasını beklediğini belirterek şunları kaydetti:

"Doğal gaz kararı ile TÜFE'ye aylık etkisinin 2,88% negatif olmasını bekliyorum.

Dolayısıyla Tüfe mayıs ayında +0,2% ile -0,5% arasında olabilir.

-0,5% geldiği takdirde yıllık enflasyon 38,88% olacak bu da tüm ücret zamlarına yansıyacaktır."

Tıklayın: Gözler asgari ücret zammında: Asgari ücreti belirleyecek iki önemli kriter

Tıklayın: Doğal gaz hesaplamasında 'sıfır fiyat' yöntemi uygulanacak

REKLAMI KAPAT X