Ekonomistler hesapladı: Vergi artışları enflasyon ve bütçeyi nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Ekonomistler hesapladı: Vergi artışları enflasyon ve bütçeyi nasıl etkileyecek?
Doviz.com
07.07.2023 11:39

Ekonomistler, kurumlar vergisi başta olmak üzere MTV ve KDV oranlarındaki artışın enflasyon ve bütçe üzerindeki olası etkisini hesapladı.

Gelir yaratıcı önlemler kapsamında bugün ikinci bir bizi düzenleme ile vergi ve harçlar artırıldı.

Buna göre, başta KDV'ye getirilen iki puanlık artış olmak üzere çeşitli vergilerde artışa gidilirken, harçlar ise yüzde 50 artırıldı.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: Harç ve vergilerde artışa gidildi! Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile harç ve vergilerde artışa gidildi.

Bu gelişmelerin ardından bugün açıklanan KDV artışının etkisinin ise 30 milyar TL seviyesinde olabileceği öngörüldü.

Konuyla ilgili, QNB Finansbank tarafından yayımlanan değerlendirmede, düzenlemenin enflasyona etkisi hakkında, "1-1,2 puan civarında olacağını hesaplıyoruz. TÜFE'ye etkisinin yaklaşık yarısının bu ay, kalanının gelecek ay görüleceğini tahmin ediyoruz" denildi.

Ekonomistler ayrıca kurumlar vergisinde yapılan artışın 100 milyar TL'nin üzerinde, MTV'nin ise yaklaşık 40 milyar TL bütçe geliri yaratacağını hesapladı.

İLGİLİ HABER Yeni torba yasa ile neler değişecek?: KKM desteği, akaryakıtta ÖTV, asgari ücret desteği, MTV artışı ve diğerleri Memur maaşlarına yönelik artışın yer aldığı yeni torba yasada pek çok düzenlemenin de bulunduğu görüldü. İşte yeni torba yasa ile gerçekleşecek yeni düzenlemeler..

Oyak Yatırım'ın konuyla ilgili notunda ise bu vergi artışlarının bütçe gelirlerine %2 civarı katkı sağlayabileceği ifade edildi.

Ekonomistlerin hesaplarına göre, iki gün önce TBMM'deki düzenlemede yer alan memur maaşı artışı ise bu yıl için 120 milyar TL'nin üzerinde gider oluşturacak.

REKLAMI KAPAT X