Ekonomistler Merkez Bankası’nın KKM'ye yönelik son kararını nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler Merkez Bankası’nın KKM'ye yönelik son kararını nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
20.08.2023 13:36

Yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi. Peki ekonomistler yeni kararı nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son kararına yönelik ekonomistler sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Buna göre ekonomistlerin ilk değerlendirmeleri şöyle oldu:

Hakan Kara

“TCMB bankalara diyor ki TL'den KKM'ye geçmiş mudileri tekrar TL mevduata geçmeye ikna edin. Bir taşla iki kuş vuruyor, KKM'yi eritirken mevduat faizinin de artmasını sağlayacak. Tabii bu karmaşık işlere girmeden resmi faiz de artırılabilirdi, ama belli ki oradaki ısrar sürüyor.”

Kerim Rota

“Bugün yayımlanan tebliği KKM ve ölçüsüz negatif reel faizin verdiği zarardan kademeli dönüş niyet beyanı olarak okumak gerekir.

KKM ve negatif reel faizden dönüş niyeti doğru olsa da bunu gerçekleştirmek kolay olmayacak.

Tasarruf sahibi ve yatırımcının paramıza karşı öyle bir güven kaybı oluştu ki, bunun sadece iki ürün arasındaki faiz farkı ile geri kazanılması kolay değil.

Öncelikle haziran ayında sözü verilen şeffaflık ve öngörülebilirlik sözlerinin arkasında durmak gerekir.“

Öte yandan sosyal medya hesabından ekonomiyle ilgili paylaşımları ile bilinen “beşyüzyedi” konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Liralaşma diye pazarlanan soytarı dolarizasyon hedefi sona erdi. TL mevduata dönüş = gerçek liralaşma, hedefi başladı. Birikimcinin reel getiri alması engellenmezse yön doğru. Bu kadar zaman enflasyona destek vermiş bir sisteme güvenmek zor olduğu için ilk başlarda fark yaratmasa bile, desteklemek gerek.

Nasıl yararı olacak? Hem mevduat hem kredi faizleri hakettikleri yere gelecek. Birileri sevinirken birileri üzülecek (hep biriktiren değil, biraz da bedava borçlanılan parayı harcayan üzülsün).

Önce 7 aylık kıtlık yaşanacak ki, sonra 7 ay bolluk gelsin. Geçmiş hataların faturası ödenecek, sonra yeni sayfa açılacak. Doğru yürütülürse, para politikası harici gerekli adımlar da atılırsa; enflasyon düşecek. Sonra faizler takip edecek.”

REKLAMI KAPAT X