Ekonomistler son 11 ayın zirvesindeki işsizlik oranını nasıl yorumladı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler son 11 ayın zirvesindeki işsizlik oranını nasıl yorumladı?
Doviz.com
12.08.2024 14:56

TÜİK, bugün işsizlik oranının yüzde 9,2’ye çıkarak son 11 ayın zirvesine ulaştığını duyurdu. Peki, ekonomistler veriyi nasıl yorumladı? İşte detaylar..

Türkiye İstatistik Kurumu bugün haziran ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. Rapora göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı mayıstaki yüzde 8,4’ten sonra haziranda yüzde 9,2’ye yükseldi.

Ekonomistler ise işsizlikteki artış üzerine dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Hakan Kara

Yorumlardan biri TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara’dan geldi.

Buna göre Hakan Kara, Türkiye’nin işsizlik grafiğini paylaşarak, “Ekonomi yönetimi açısından asıl sabır testi şimdi başlıyor” dedi.

Kaynak: Hakan Kara - X

Murat Kubilay

Murat Kubilay ise Türkiye’de işsizliğin asıl ölçüsü olan geniş tanımlı işsizliğin yüzde 29,2’ye çıktığını ve bu oranın pandemi başındaki Nisan 2020 hariç tüm zamanların en yükseği olduğunu belirterek, “Önümüzdeki 6-18 ay bu yüksek oranlar sürecek. Hayat pahalılığı ile birlikte işsizlikle iktisadi buhranın en boğucu dönemindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Kubilay, açıklamasına şöyle devam etti:

“Türkiye’nin son 40 yılın en ağır iktisadi buhranına giriş tarihi olan Mart 2018’de geniş tanımlı işsizlik yüzde 15,4 idi. Uzun yıllara yayılmış korkunç bir işsizlik artışı trendindeyiz. Üstelik bu işsizlik düşük ücretlere rağmen gerçekleşiyor.”

İris Cibre

İris Cibre de her üç kişiden birinin işsiz olduğunu belirttiği değerlendirmesinde, “Ekonominin hızla yavaşladığı Tüik’in işsizlik verilerinde bile gösteriyor kendini, manşet yüzde 9,2; geniş tanımlı, gerçek işsizlik yüzde 29,2; çalışabilir nüfusta her 3 kişiden biri işsiz” ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez

Mahfi Eğilmez ise verilere ilişkin paylaştığı grafiğin ardından, “Sanayi üretimi düşüyor, işsizlik yükseliyor. Ekonomi stagflasyona gidiyor.” dedi.

Kaynak: Mahfi Eğilmez

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez'den dikkat çeken “stagflasyon” mesajı İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından paylaştığı sanatı üretimi ve işsizlik rakamları üzerinden “Sanayi üretimi düşüyor, işsizlik yükseliyor. Ekonomi stagflasyona gidiyor” değerlendirmesinde bulundu.
REKLAMI KAPAT X