Ekonomistler sürpriz faiz kararını nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler sürpriz faiz kararını nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
23.11.2023 15:23

TCMB'nin 500 baz puanlık faiz kararının ardından ekonomistlerden de karara ilişkin değerlendirmeler gelmeye başladı. İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin ilk yorumları..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayında politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 40'a çıkardı.

Böylelikle politika faizinde yıllık bileşik faiz yüzde 49 seviyesine ulaşırken, son Piyasa Katılımcıları Anketi'nde piyasanın 12 ay sonrası için belirlediği yüzde 43,94'lük enflasyon beklentisinin üzerine çıkıldı.

Bu durum ise faizlerin cazibesinin artmasına yol açarak borsa, dolar ve altında gerilemeye yol açtı.

İLGİLİ HABER Faiz kararına piyasalar nasıl tepki verdi? Borsa, altın ve dolarda ilk rakamlar Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı ve politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırdı. Peki piyasalar bu kararı nasıl fiyatladı? İşte ilk rakamlar..

Faiz kararının ardından paylaşılan karar metninde ise dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığının altı çizilerek, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılarak sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararının ardından PPK karar metnini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizleri sürpriz bir şekilde yüzde 40 seviyesine çıkardıktan sonra PPK toplantısına yönelik karar metnini yayımladı.

Açıklanan veri ve paylaşılan karar metni sonrasında ekonomistler ise ilk değerlendirmelerini paylaştı.

Mahfi Eğilmez, konuyla ilgili açıklamasında, “TCMB, politika faizini 500 baz puan artırarak %40'a yükseltti. Doğru karar. Yanlış ekonomi politikasını düzeltmek zor ve sancılıdır.” ifadelerini kullandı.

Hakan Kara ise TCMB’nin kararının ardından Merkez Bankası faizinin mevduat faizini geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

“TCMB'nin verdiği mesajdan anladığım iki seçenek var:

1) Aralık-Ocak'ta atılacak iki adımla faiz artırımının %45'te sonlanması.

2) Aralık'ta son bir adımla %42,5 civarında durması.

Hangi seçeneğin uygulanacağına açıklanacak verilere göre karar verilecek gibi görünüyor.”

Fatih Özatay da Merkez’in aralıktan sonra faiz artışını durduracağını ima ettiğini belirterek “Merkez Bankası’ndan doğru bir faiz kararı. TCMB ayrıca politika faizini bir kez daha artırıp (muhtemelen Aralık’ta) sonra duracağını ima etti. Bu da mevcut koşullarda uygun görünüyor. Karar metni de düzgün” ifadelerini kullandı.

Güzem Yılmaz Ertem de piyasa beklentisinin üzerindeki artışın ve sıkışmanın sona gelindiğinin belirtilmesinin önemli olduğunu belirterek, bundan sonraki dönem için 3 ihtimali şöyle sıraladı:

✔Yerel seçime kadar son faiz artışı Aralık ayında gelebilir,

✔2024 yılında faiz  %40-42 bandında yatay kalabilir,

✔Faizler artmasa bile likiditeyi azaltıcı adımlar gelebilir.

REKLAMI KAPAT X