Ekonomistler yılın ilk faiz kararını nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler yılın ilk faiz kararını nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
25.01.2024 15:17

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıklamasının ardından ekonomistler de karara yönelik değerlendirmede bulundu. İşte ekonomistlerin ilk yorumları..

Ocak ayı olağan toplantısını gerçekleştiren TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini 2,5 puan artırarak yüzde 45'e çıkardı.

Kaynak: Verimetrik

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise faiz kararına ilişkin değerlendirmesinde, son günlerin tartışmalı konularından biri olan hissedilen enflasyon rakamlarına da atıfta bulunarak, “Hissedilen enflasyon farklıysa hissedilen bir faize de ihtiyacımız var demektir.” dedi.

İLGİLİ HABER TÜİK’ten algılanan enflasyona ilişkin yeni açıklama TÜİK, algılanan enflasyon ve TÜFE farklılaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Resmi TÜFE verisini eleştirmek manipülatif ve art niyetli bir yaklaşımdır. Zira tüketicinin enflasyon tahmini ile TÜFE'nin farklılaşması son derece doğaldır" ifadelerini kullandı.

TCMB’nin kararına yönelik diğer ekonomistlerin görüşleri ise şöyle oldu:

Murağ Sağman

“Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı. Geçen yıl seçim öncesi faiz yüzde 8,5 idi. Şimdilik faiz artışları bitti. Gerekirse ilerde tekrar faiz artırılacak ama şimdilik bir süre faiz yüzde 45’te kalacak gibi görünüyor.”

Murat Kubilay

"Politika faizi zirve noktasına ulaştı. Bileşik getiriyle yüzde 57'ye kadar çıkıyor. Swaplarda da aynı düzeye çekilir ve piyasa likiditesi az daha sıkıştırılırsa yapılabileceğin azamisi yapılmış olur. Bunlar iyi haberler.

Kötü haberlerse bu düzeyi en az 6 ay tavizsiz götürülmesinin gerekmesi. Hatta sınırlı gevşetmelerle asgari 24 ay diyelim. Faiz oranlarının reel ekonomiye olan asıl etkisini seçimlerden sonraki 6 aydan itibaren göreceğiz. İşte o zaman uçuruma ramak kala faiz artırmanın işin kolayı olduğunu, o faizle uzun süre yaşama gerçeğiyle yüzleşmeninse asıl mesele olduğunu hep beraber göreceğiz.

Artık herkesin bildiği üzere, sadece faiz oranlarıyla ekonomiler düzelmiyor ama burada hata yapıldığında büyük sarsıntılar yaşanıyor. Hikayenin geri kalanını birlikte izleyeceğiz. Ama birçoğumuz az çok ne olacağını şimdiden biliyoruz. Özellikle döviz kuru ve faiz oranı arasında sıkışıp ekonomi iyice yavaşlayıp batık kredilerle işsizlik ana gündem olunca; işte o zaman şu andaki ekonomi yönetiminin yetki ve hünerini göreceğiz. Seçimler henüz ufukta görünmezken ve kutuplaşmanın sınırına vardığımızda ekonomiye dair yazılacak çok şey olacak."

REKLAMI KAPAT X