Ekonomistlerin temmuz ayına yönelik enflasyon beklentisi çift haneye çıktı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Ekonomistlerin temmuz ayına yönelik enflasyon beklentisi çift haneye çıktı
Doviz.com
17.07.2023 14:36

Vergilerde başlayan zam furyası, ekonomistlerin temmuz ayına yönelik enflasyon beklentisini çift haneli rakamlara çıkardı.

Buna göre son olarak akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) keskin bir şekilde artırılmasıyla pompa fiyatında yüzde 20’nin üzerinde artış yaşandı. Ekonomistler ise bu gelişmenin ardından temmuz ve ağustos aylarında TÜFE’de sert yükseliş beklediklerini açıkladı.

Böylelikle yıl sonu TÜFE tahminlerinde de revizyon gerçekleşti.

Temmuzda enflasyon beklentisi yüzde 9-11,5

Reuters’ın hesaplamalarına başvurduğu dört ekonomist, temmuz ayı TÜFE’nin yüzde 9 ila yüzde 11,5 bandında yükselebileceğini hesapladı.

Ekonomistler ayrıca akaryakıtta olduğu gibi bazı artışların ay ortasında yapılmış olması nedeniyle tam etkinin ağustos ayında görülebileceğini bildirdi.

Hazine’nin dün yaptığı açıklamada akaryakıttan alınan verginin enflasyon karşısında eridiği ifade edilerek, “maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır” denildi.

Açıklamada Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının alım gücünün daha yüksek olduğu Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha ucuz olduğu belirtildi.

İLGİLİ HABER Bakanlıktan akaryakıttaki ÖTV artışının sebeplerine ilişkin açıklama Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışı ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmanın hedeflendiğini, ayrıca söz konusu düzenlemenin cari açığı kontrol altına almaya da destek vereceğini bildirdi.
Etiketler: tüfe enflasyon beklenti
REKLAMI KAPAT X