Elektrikli araç satışına yönelik yeni düzenleme ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Elektrikli araç satışına yönelik yeni düzenleme ne anlama geliyor?
Doviz.com
30.11.2023 10:50

Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapılmasının ardından otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci yeni düzenlemeyi değerlendirdi.

Son dönemde özellikle Çin üzerinden farklı markaların Türkiye'ye gelip satış gerçekleştirmesi sonrası Ticaret Bakanlığı yeni bir adım atmıştı.

Bu kapsamda yeni dönemde elektrikli araç satışı yapacak markaların yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartları karşılaması gerekeceği bildirildi.

İLGİLİ HABER Elektrikli araç ithalatı zorlaştırıldı Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre yeni dönemde elektrikli araç satışı yapacak markaların yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartları karşılaması gerekecek.

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ise yeni düzenlemeyi sosyal medya hesabından değerlendirdi. Buna göre Özpeynirci, konuyla ilgili şunları kaydetti:

Amaç sadece Togg'u korumak mı?

Dün gece Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan bir tebliğ ile otomotiv sektörü tam anlamıyla karıştı.

Özetlemem gerekirse; Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olan ülkeler dışından gelecek elektrikli araçların ithalatı için öyle yeni şartlar yazılmış ki, resmen “Getirmeyin!” denilmek istemiş.

Üstelik sadece Çinli markalara karşı da değil, birçok yerleşik markanın elektrikli modeli de bu tebliğden nasibini almış görünüyor.

Volvo, Nissan, Toyota, Lexus, Renault, Subaru, Suzuki gibi bir çok markanın Avrupa dışında Japonya ve Çin gibi benzeri ülkelerde üretilen elektrikli modelleri de bu tebliğe takılıyor ve Türkiye’ye ithal edilmesine pek imkan kalmamış görünüyor.

Yani konu sadece Çinli markaların önüne bir engel koymaktan çıkmış, ülkemizde uzun yıllardır faaliyet gösteren hatta yatırımı olan markaları da engelleyecek bir hale bürünmüş.

Ankara kulislerinden duyduklarıma göre bu tebliğ açıkçası TOGG’u korumaya yönelik bir amaçla çıkartılmış.

Elbette ki TOGG’un desteklenmesi önemli, ancak diğer yandan da TOGG senede 20-30 bin araç satacak diye, senelerdir ülkemizde yatırımı olan, operasyonlarını sürdüren markalar açısından bir gecede alınan bir kararla oluşan ortam gerçekten de dikkat çekici.

Geçenlerde de yazmıştım, 26 yıldır Türkiye’ye mevcutlar dışında yeni bir markanın yatırımını çekmeyi başaramıyoruz. İşte bunun da altında yatan en temel sebep, bir gecede alınan kararlarla ya vergilerin ya da uygulamaların değişmesi.

Böyle bir ortamda, otomotiv gibi ağır sanayi yatırımı gerektiren sektörlerin yatırım yapmasını bekleyebilir miyiz⁉

Her zaman dediğim gibi; kendi yerli markamızın olması çok önemli ve TOGG’un desteklenmesi lazım. Ancak, 5-10 bin tane daha fazla TOGG satmak için, liberal ekonominin taşıyıcı kolonlarıyla oynamak, böylesine “zorlayıcı” uygulamaları piyasalara dayatmak, maalesef ki yabancı yatırımcı nezdinde imajımızı aşağılara çekmektedir.

Bir TOGG uğruna tüm bir sektörde bu tür yıpratıcı bir yara açmak ne kadar mantıklı, düşünmek lazım.

Kaldı ki, rekabetin artmasıyla vatandaş uzun zamandır hayalini kurduğu ucuz otomobil fırsatını yakalamak üzereyken, son anda gelen bu tebliğle hayalleri bir kez daha suya düşmüş görünüyor.”

REKLAMI KAPAT X