Emekli maaşları için yeni formül arayışı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Emekli maaşları için yeni formül arayışı
Doviz.com
25.09.2024 11:19

Emekli maaşlarındaki farklılıkların ortadan kaldırılması amacıyla iki yeni düzenleme üzerinde çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

2024 yılında emekli olacakların alacakları maaşların artması, yığılma riskini beraberinde getiriyordu. Bu durumu aşmak ve maaşlardaki eşitsizlikleri gidermek için yeni düzenlemelerin hazırlığına geçildiği aktarıldı.

Ekonomi gazetesinin aktardığına göre yapılacak değişikliklerle emeklilik hakkı kazanmış bireylerin, emekli oldukları yıl gözetilmeksizin en yüksek hesaplanan maaşı alması hedefleniyor.

Bu uygulama ise 2025'te emekli olacakların 2024'e göre daha az maaş alma endişesini ortadan kaldıracak bir gelişme olarak gösteriliyor.

Ayrıca, prim gün sayısına dayalı olarak maaşlarda adalet sağlamak amacıyla bir düzenleme planlanıyor. Örneğin, 7 bin gün prim ödeyenlerle 9 bin gün prim ödeyenler arasındaki maaş farkının netleştirilmesi öngörülüyor. Bu sayede prim eşitsizlikleri de önlenecek.

Destek ve tamamlayıcı ödemeler

Mevcut en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak belirlenmiş durumda. Belirlenen bu miktarın altında maaş alan emeklilere sosyal destek sağlanması düşünüyor. Böylece, maaş tamamlama uygulamasından vazgeçilip sosyal destek ödemeleri hayata geçirilecek.

Ekonomi yönetimi ayrıntıları belirliyor

Ekonomi yönetimi, bu düzenlemelerin bütçeye olan etkilerini değerlendiriyor. Hangi düzenlemenin yasal değişiklik gerektireceği ve hangisinin yönetmeliklerle çözülebileceği üzerine çalışmalar sürüyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra raporlar, siyasi otoritelere sunulacak.

REKLAMI KAPAT X