Emekliye ek zamda merak edilen 5 soru ve yanıtları

Okuma Süresi: 3 Dakika
Emekliye ek zamda merak edilen 5 soru ve yanıtları
Doviz.com
16.01.2024 11:28

Milyonlarca emekli, ek zam için bugünkü Kabine toplantısını beklerken; uzmanlar, emekliye ek zam sürecinde merak edilen sorulara ışık tuttu.

Milyonlarca emekli, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına iyileştirilme yapılmasına yönelik bugünkü Kabine toplantısını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak Kabine toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de bir sunum yapması bekleniyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de daha önce yaptığı açıklamada, emekli zammına ilişkin olarak, "Oran verme imkanım yok, Kabine'de netleşecek." demişti.

Cuma günü gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise emekli zammına ilişkin açıklama yapmış ve emeklileri enflasyona ezdirmeme konusunda tüm gayreti sarf ettiklerini söylemişti.

İLGİLİ HABER Emeklinin maaş zamları e-Devlet'e yansıdı: Cevdet Yılmaz'dan emekli maaşlarına ilişkin açıklama Ekonomi yönetimi 2024 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak emekli maaşlarına yönelik ek bir düzenleme yapmaya hazırlanırken, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 37,57 zam oranına göre hesaplanmış yeni maaş bilgileri e-Devlet uygulamasına yansıtıldı.

Konuyla ilgili merak edilenleri ise Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Milliyet’e değerlendirdi. Buna göre Kurtuluş, sürece ilişkin merak edilenleri şöyle yanıtladı:

1 - Emekliye ek zamda hangi formüller masada?

“Ben SSK ve Bağkur emeklilerine memur maaşı ile asgari ücrete yapılan zam oranı kadar bir artış yapılacağı kanaatindeyim. Yüzde 49,25 oranını SSK ve Bağkur emeklileri için de öngörebiliriz. Şu anda 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL civarına yükseltileceği ve diğer emeklilere de yüzde 49,25 oranında bir zam yapılacağı öngörüsündeyim.

2 - Ek zamda yasal süreç nasıl işleyecek?

Ayın 16’sına kadar Meclis tatilde. Meclis’in açılmasıyla birlikte ilk gündeme alınacak konu ek zam olacaktır. Ek zam ocak dönemine yetişebilir.

3- Ödemeler bu aya yetişmezse ne olacak?

Emekliler T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre değişmekle birlikte ayın 17’si ile 23’ü arasında maaşlarını almaktalar. Ben ek zammın ocak dönemine yetiştirileceği kanaatindeyim. Yetişmezse emekliler ocak ayı hak edişlerini enflasyon farkı üzerinden alıp şubat ayı içerisinde maaş farklarını alacaklardır. Meclis’teki süreç tamamlandıktan sonra ocak ayı maaş farklarını alacaklardır.

4- Kök aylıklara bir düzenleme olacak mı?

Düzenleme yapılması gereken hususlardan birisi kök aylıklar, ancak bu kısa dönem içerisinde kök maaşlara bir düzenleme yapılmayacağı kanaatindeyim. Bu hali ile yürürlüğe konulacaktır. Uzun dönemde baktığımızda hem kök maaş düzenlemesi hem de intibak yasası şu anda emekliler için olmazsa olmaz düzenlemelerdendir. Ancak kısa vadede çözüm bulunacak bir husus değil, ilerleyen dönemde hem intibak yasasının hem de kök maaşlara yapılacak bir düzenlemenin gündeme geleceği kanaatindeyim.

5- En düşük emekli maaşı tahmininiz nedir?

En düşük emekli maaşı için tahminimiz halen güncelliğini korumaktadır. 11 bin 250 TL olarak tahmin ediyorduk bu da yüzde 50 artışa tekabül ediyor. Memur ve memur emeklilerine yüzde 49,25’lik zammı ve asgari ücrete yapılan yüzde 49,11’lik zammı göz önüne aldığımızda, SSK ve Bağkur emeklileri için en düşük maaşın 11 bin 250 TL olarak belirleneceği düşüncesindeyim.”

İLGİLİ HABER Işıkhan: Kısa çalışma ödeneği için prim şartı 450 güne düşürülecek Bakan Işıkhan, sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senede gerekli olan asgari prim ödeme gün sayısının 600 günden 450 güne indirileceğini bildirdi.
REKLAMI KAPAT X