Emlak piyasası mercek altında: Fahiş fiyat artışına 88,9 milyon TL ceza

Okuma Süresi: 2 Dakika
Emlak piyasası mercek altında: Fahiş fiyat artışına 88,9 milyon TL ceza
Doviz.com
28.06.2024 09:08

Ticaret Bakanlığı'nca Ekim 2023'ten bugüne kadar, konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketici mağduriyetine sebep olan toplamda 889 emlak işletmesine 88 milyon 900 bin lira idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı, Ekim 2023'ten itibaren emlak sektöründe ilan fiyatlarında fahiş artış yapanlara toplam 88,9 milyon TL para cezası uyguladı. Bu ceza, emlak sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşturulması, kaliteli hizmet sunumu ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen denetimler sonucu verildi.

Bakanlık, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında ilan platformlarında yer alabilen aldatıcı ilanları ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek için çeşitli yükümlülükler getirdi. İlan veren kişilerin kimlik ve yetki bilgilerini doğrulama zorunluluğu getirildi ve bu doğrulamalar Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlandı.

İlk aşamada kimlik doğrulaması yapılırken, ikinci aşamada yetki doğrulamasının da EİDS üzerinden yapılması planlanıyor. Ayrıca, kayıt dışı faaliyetlerin ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla denetimler yoğun şekilde devam ediyor.

Bugüne kadar yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti yapan işletmelere toplam 29.221.612 TL idari para cezası uygulandı. Ekim 2023'ten bugüne kadar ise konut ilan fiyatlarında fahiş artış yapan 782 emlak işletmesine toplamda 78.200.000 TL idari para cezası verildi. Haziran 2024'te ise ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen 107 işletmeye 10.700.000 TL ceza uygulandı.

Böylelikle Ekim 2023'ten itibaren uygulanan toplam ceza miktarı 88.900.000 TL'ye ulaştı. Bakanlık ise piyasanın adil ve rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla denetimlere devam edeceğini bildirdi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Merkez Bankası verilerine göre nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 48,4 oranında artan konut fiyatları, yıllık bazda reel olarak yüzde 13,3 düşüş yaşadı.
İLGİLİ HABER Kiralarda zam sınırı kalkıyor: Temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak? Kiralarda yüzde 25'lik tavan sınır uygulaması temmuz ayında sona eriyor. Peki, yeni dönemde kiralardaki artış nasıl belirlenecek? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X