Emlak vergisinde kimler ödemeden muaf tutuluyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Emlak vergisinde kimler ödemeden muaf tutuluyor?
Doviz.com
29.05.2024 15:15

Yılda iki defa ödenen emlak vergisi ödemelerinin ilk taksit döneminin sonuna gelindi. Buna göre 31 Mayıs'a kadar ödeme yapmayan ev sahipleri gecikme faizi ile karşı karşıya kalacak. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir, kimler emlak vergisinden muaf tutulur? İşte detaylar..

Türkiye'de milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren tarih yaklaştı. Bu çerçevede ev sahiplerinin yıl içerisinde iki kez ödediği emlak vergilerinin ilk taksit ödemelerinde vade 31 Mayıs itibarıyla sona erecek. Emlak vergisinin ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenebilecek.

Ödeme yapmayanları gecikme faizi bekliyor

Taşınmazın değeri, yeri ve niteliğine göre değişiklik gösteren emlak vergisi ödemesini yapmayanlar ise gecikme durumunda cezalı olarak geri ödeme yapmak zorunda kalacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının son tebliği ile daha önce yüzde 3,5 olarak uygulanan gecikme faizi oranı da her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 4,5'e çıkarılmıştı. Buna göre emlak vergisini 31 Mayıs'a kadar ödemeyen ev sahipleri bu oran üzerinden faiziyle birlikte ödeme gerçekleştirmek zorunda kalacak.

İLGİLİ HABER Kamu alacaklarında gecikme zammı oranı yükseltildi Kamu alacakları için gecikme zammı oranı yüzde 3,5'ten yüzde 4,5'e, tecil faizi de yüzde 36'dan yüzde 48'e çıkartıldı.

Kimler muaf tutulacak?

Emlak vergisinden bir mülkü olan ancak mülkü dışında başka herhangi bir geliri olmayan emekliler, dullar, şehit aileleri, yetimler, gaziler ve işsizler ise muaf tutulacak.

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar da vergiden muaf olacak. Bu şartlara rağmen ödeme yapanlar ise başvurdukları takdirde 5 yıla kadar geri ödeme talep edebilecek.

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Vatandaşlar, ister TC kimlik numarası ister de sicil numarası ile vergilere ilişkin online ödeme yapabilecek. Ayrıca e-devlet üzerinden de birçok belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgileri sorgulanabilecek.

Ödemeler, veznelerin yanı sıra posta çeki, e-belediyeden kredi kartı ve bankalara Havale-EFT yolu ile de ödenebilecek.

İLGİLİ HABER EYT'lilere vergi muafiyeti: Merak edilen sorular ve yanıtları Bu yıl emekli olan EYT'liler, Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisinden muaf olacak. İşte, vergi muafiyetine yönelik merak edilen sorular ve yanıtları..
İLGİLİ HABER Emlak vergisi rehberi: 14 soruda merak edilenler Mayıs ayı sonunda ilk ödemesi yapılan emlak vergisinde ikinci taksit için son gün geldi. İşte emlak vergisine yönelik en çok merak edilen sorular ve uzman yanıtları...
REKLAMI KAPAT X