ENAG mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ENAG mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı
Doviz.com
03.06.2024 09:15

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), mayıs ayına yönelik enflasyon hesaplamasının sonuçlarını paylaştı.

ENAG'ın açıkladığı verilere göre mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 5,66, yıllık enflasyon ise yüzde 120,66 artış kaydetti.

Enflasyon rakamları için öncü bir gösterge olan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul perakende fiyat endeksi ise cumartesi günü yayımlanmıştı.

Buna göre İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verileri, İstanbul'da mayıs ayında perakende fiyatların aylık yüzde 3,59, yıllık ise yüzde 82,20 artış gösterdiğini ortaya koymuştu.

Veriye ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,04 olmuştu. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,85, en yüksek yüzde 3,50 aralığında yer almıştı.

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 69,80 olan yıllık enflasyonun yüzde 74,89'a çıkacağı öngörülmüştü.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi mayısta 43,95 olmuştu.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise yayımladığı son raporda, Türkiye'deki enflasyonun sıkı para politikası nedeniyle ikinci yarıda yavaşlayacağını ve yıl sonunda yüzde 40'a ulaşmasını beklediğini açıklamıştı.

İLGİLİ HABER Fitch'ten Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin yer aldığı bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'de enflasyonun sıkı para politikası nedeniyle ikinci yarıda yavaşlayacağı öngörüldü.

Gözler resmi enflasyon rakamlarında

ENAG ve İTO tarafından paylaşılan enflasyon rakamları sonrasında gözler ise TÜİK'in saat 10.00 itibarıyla açıklayacağı resmi enflasyon verilerine çevrildi.

TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verisi, memur ve emeklilere temmuz ayında yansıyacak maaş zammı üzerinde de etkili olacak. Net rakam ise haziran ayına ilişkin enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte kesinlik kazanacak.

REKLAMI KAPAT X