Enerji krizinin etkisiyle Alman ekonomisinde güven azaldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Enerji krizinin etkisiyle Alman ekonomisinde güven azaldı
Doviz.com
26.09.2022 13:51

Almanya'da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, geçen ay 88,6 puandan enerji krizinin etkisiyle eylül ayında 84,3 puana geriledi. Böylelikle bu oran Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği eylül ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, revize olarak ağustosta 88,6 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, Rusya-Ukrayna savaşı, enflasyon ve enerji arz dar boğazları ile bu ay 84,3 puana gerileyerek Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi. Piyasa beklentisi endeksin 87 puana inmesi yönündeydi.

Eylülde Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi 80,5'den 75,2 puana, Mevcut Durum Endeksi ise 97,5'den 94,5 puana geriledi.

Ifo anketinde, görünümün bütün sektörlerde kötü olduğu, inşaat sektörünün geleceğine yönelik beklentilerde ise daha fazla kötüleşme görüldüğü belirtildi.

Gelecek aylara ilişkin karamsarlık giderek arttı

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, düşüşün ekonominin dört sektörünü de etkilediğini belirtti. Şirketler için ise mevcut durumun açıkça daha kötü olacağını belirtti. Gelecek aylara ilişkin karamsarlıktan ise endişe duyduğunu belirtti.

Ekonomistlere göre, Alman ekonomisi, enerji krizi nedeniyle gelecek aylar için bazı zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Enerjideki yüksek fiyatlar, tüketicilerin satın alma gücünün düşmesine ve üretimi birçok şirket için karsız hale getirmeye neden oluyor.

Ayrıca Almanya Merkez Bankası 19 Eylül'de ekonomiye ilişkin yayımladığı raporda, enerji krizi nedeniyle Alman ekonomisinin resesyona girdiğine ilişkin işaretlerin giderek arttığını ve enflasyonun gelecek aylarda çift hanelere ulaşabileceğini belirtmişti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ise, Alman ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,7 daralacağı tahmininde bulundu.

REKLAMI KAPAT X