"Enerjide dışa bağımlılığın maliyeti son 5 yılda 200 milyar dolar"

Okuma Süresi: 1 Dakika
Doviz.com
03.02.2023 14:43

Enerjisa CEO’su Murat Pınar, Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığının son 5 yıla bakıldığında kabaca 200 milyar dolar maliyeti olduğunu söyledi.

Enerjisa CEO’su Murat Pınar, Türkiye Yüzyılı Zirvesi’ne katıldı. 

Pınar, katıldığı zirvede Türkiye enerji piyasasına yönelik değerlendirmede bulundu.

Enerjisa CEO’su, 2035 enerji eylem planını takdirle karşıladığını belirtirken, Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığının son 5 yıla bakıldığında kabaca 200 milyar dolar olduğunu söyledi.

“Yenilenebilir enerji dönüşümü sağlanmalı”

Pınar, “Yenilenebilir enerji ile bunlardan kurtulacağız ve pozitif ayrışan ülke olacağız” açıklamasında bulundu.”

Verimliliğin dünyada en ucuz enerji yatırımı olduğunu kaydeden Pınar, yenilenebilir enerji dönüşümünün sağlanması gerektiğini altını çizdi.

Enerji arzını etkileyen en fazla üç unsur olduğunu belirterek, enerji arzının kaybedilmeyeceğini ve enerjinin sürekli olacağını kaydetti.

Pınar, enerji maliyetinin düşük olacağını, yenilebilir kaynaklara bakılacağını belirtti. Enerjide bu üç maddenin sağlanamadığı dönemlerden geçildiğini bildirdi.

Enerjisa CEO’su, 2050’ye kadar bir plan olduğunu ama bugün o kaynakların bir kısmının yerlerinin değiştiğini kaydetti.

Bu gelişmelerin öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hedefin 2035 yılına kadar enerjide dışa bağımlılığı daha aşağı oranlara çekmek olduğunu vurguladı. Bağımlılığın yüzde 70 seviyesinde olduğunu bunu yüzde 50 seviyesine çekmeyi hedeflediklerini aktarmıştı.

REKLAMI KAPAT X