Enflasyona farklı bir açıdan bakış: Sıcak hava ve enflasyon ilişkisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Enflasyona farklı bir açıdan bakış: Sıcak hava ve enflasyon ilişkisi
Doviz.com
10.10.2023 14:11

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomistleri, yüksek sıcaklıklar ile enflasyon arasındaki ilişkiyi inceledi.

ECB ekonomistleri Matteo Ciccarelli, Frederike Kuik ve Catalina Martinez Hernandez, Euro Bölgesi'nin en büyük 4 ekonomisi olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'daki gelişmeleri baz alarak araştırmasını gerçekleştirdi.

Sıcak hava tüm gıda sektörlerini etkiledi

Buna göre ekonomistler, yaz dönemindeki yüksek sıcaklığın söz konusu büyük ekonomilerde özellikle gıda enflasyonunu artırıcı etki yaptığını belirledi.

İtalya'da temmuz ortasındaki sıcak hava dalgası da ulusal mevsimlik hasadın yüzde 30 ila 40'ını tehdit etmişti. Avrupa genelinde temmuz ayındaki sıcak hava dalgası ayrıca mısır mahsulleri için çok önemli bir tozlaşma döneminde meydana gelmesi sebebiyle hasadın azalmasına ve ithalat ihtiyacının artmasına yol açmıştı.

Süt sektörü de aşırı sıcaklıklardan dolayı haftalar sürecek bir üretim azalışı ile karşı karşıya kalmıştı. 

Edinburgh Üniversitesi'nde Tarım ve Kaynak Ekonomisi Profesörü olan Dominic Moran ise besi hayvancılığında da maliyetin arttığının altını çizerek, "Büyükbaş hayvanlar sıcağı sevmez, bu yüzden sıcaklıklarını kontrol etmek için onları kapalı bir yere koymanız gerekir. Sonra onları enerji ile serinletmek zorunda kalıyorsunuz ve yaşadığınız yere bağlı olarak enerji fiyatları hızla yükseliyor. Isı kaynaklı stres hayvanların davranışlarını da değiştirerek tavukların daha az yumurtlamasına ve süt ineklerinin daha az süt üretmesine neden olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Artan hava sıcaklıkları elektrik tüketiminde yeni rekor getirdi Yurt genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesine paralel olarak artan klima kullanımı ve tarımsal sulama, elektrik tüketiminde zirve değerlerin görülmesine yol açtı.

"1 derecelik sıcaklık artışı, enflasyonda yüzde 0,1 ila 0,2 puan yükselişe yol açıyor"

Avrupa Merkez Bankası ekonomistlerin araştırmasına göre de aylık ortalama sıcaklığın 1 derece artması, takip eden bir yıl içinde gıda enflasyonunda yaklaşık 0,1-0,2 puan yükselişe yol açtı.

Aşırı sıcaklıklara bağlı olarak iş gücü verimliliği ve taze gıda tedarikinde meydana gelen düşüşler de tüketici fiyatlarındaki artışı etkileyen diğer faktörler olarak öne çıktı.

Özetle, ECB'ye göre iklim değişikliğinin etkilerinin yoğunlaşmasıyla yaz aylarında aşırı sıcak hava dalgalarının daha sık ve şiddetli yaşanması ihtimali, gelecekte daha güçlü enflasyonist baskıların görülme riskini de artırıyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonuna ilişkin dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,14 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 67,22 oldu.
REKLAMI KAPAT X