
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından piyasada yaşanan dalgalanma sonrası Türkiye’ye ilişkin tahminler de revize edilmeye başlandı. İşte piyasadaki hareketlilik sonrası Türkiye’nin yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisini yükselten 2 kurum ve yeni tahminleri...
TCMB, piyasadaki istikrarın korunması adına, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesiyle başlayan ve yolsuzluk suçlamasından tutuklanmasına karar verilmesiyle devam eden süreçte bir dizi önlem aldı.
Araçları etkin bir şekilde kullanarak son yaşanan dalgalanmanın etkisini sınırlı hale getirdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan da ekonomi programının kazanımlarını koruyacaklarının altını çizdi. Ancak, TCMB’nin attığı son adımlar sonrasında Türkiye’ye ilişkin enflasyon tahminleri revize edilmeye başlandı.
JPMorgan
JPMorgan Ekonomisti Fatih Akçelik, bankanın dezenflasyon sürecinin daha yavaş hızda devam edeceğini öngördüğünü açıkladı. Bu kapsamda Akçelik, JPMorgan’ın 2025 sonu enflasyon beklentisini yüzde 27,2’den yüzde 29,5’e, mart ayı enflasyon beklentisini ise 2,3'ten yüzde 3,2'ye yükselttiğini bildirdi.
Akçelik, nisan ayından itibaren her toplantıda 150 baz puan faiz indirimi bekleyen JPMorgan’ın yıl sonu faiz tahminin ise yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarıldığını paylaştı.
BofA
Bank of America (BofA) da Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yukarı çeken kurumlardan biri oldu.
Buna göre BoFA raporunda, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 25,7'den yüzde 28,1'e revize edildiği duyuruldu.
Nisan ayında 200 baz puanlık indirim beklentisini duraklamaya çeviren bankanın yıl sonu politika faizi tahmini ise yüzde 30,5'ten yüzde 32,5'e revize edildi.

BETAM: Enflasyon tedirginliği en fazla artan grup öğrenciler
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ise bir yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerine dayandırdığı araştırmasında enflasyon konusunda tedirginliği en fazla artan grubun öğrenciler olduğunu bildirdi.
İlgili araştırmaya göre bir önceki aya kıyasla ortalama enflasyon beklentisi kendi hesabına çalışan veya işverenlerde (7,6 puan), ücretli özel sektör çalışanlarında (7 puan), işsiz ama iş aramayanlarda (0,3 puan) ve işsiz ama iş arayanlarda (9,2 puan) düştü.
Emekli, çalışmayanlarda (0,3 puan), günlük/yevmiyeli çalışanlarda (2,6 puan), maaşlı devlet çalışanlarında (2,6 puan) ve öğrencilerde (3 puan) yükseldi.
Kaynak: Research İstanbul - BETAM