Engellilere yönelik ÖTV muafiyetli araçlara kısıtlama hazırlığı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Engellilere yönelik ÖTV muafiyetli araçlara kısıtlama hazırlığı
Doviz.com
15.06.2024 16:34

Bayramdan sonra TBMM’nin gündeme gelecek yeni vergi paketinde engellilere sağlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimine de kısıtlama gelmesi bekleniyor. İşte yeni dönemde engellilere yönelik ÖTV muafiyetli araç alımında beklenen değişiklikler..

Türkiye’de 2024 yılı için hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil satış bedeli 1 milyon 591 bin TL’nin altında olan binek otomobiller, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olanlar için 5 yılda bir kez olmak üzere ÖTV’den muaf tutuluyor.

İLGİLİ HABER ÖTV’siz araçta üst limit değişiyor Engelli vatandaşların ÖTV muafiyetli sıfır araç alımlarında 2024 yılı üst limitinin 1 milyon 591 bin 255 TL’ye yükseleceği bildirildi.

Hazine’nin çalışmasına göre bu satışlar nedeniyle vazgeçilen ÖTV tutarı 2024’te 54,8 milyar TL, KDV tutarı da 10,9 milyar TL oldu.

2024 yılının ilk 5 ayında satılan araçların yaklaşık yüzde 30’u ise bu şekilde satıldı.

İLGİLİ HABER Engelli raporuyla araç alımı artıyor: Kimler ÖTV’siz araç alabiliyor? 2024 yılının ilk 2 ayında otomobil satışlarının yüzde 30’undan fazlası yani yaklaşık 45 bin adedi ÖTV muafiyetli araçlardan oluşurken, filo satışları çıkartılınca bu oran yüzde 40’ı buldu. Peki, kimler ÖTV’siz araç alabiliyor, ÖTV’siz otomobilleri kimler kullanabiliyor? İşte ÖTV’siz araç alımına ilişkin merak edilenler..

İstisnadan yararlanma süresi 10 yıla çıkacak

Bayramdan sonra gelecek vergi paketinde ise istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesinin beklendiği bildirildi.

Otomotiv Gazetecisi Emre Özpeynirci de 3 ay önce ÖTV muafiyetli araçların 5 yıl satılmaması şartının 10 yıla çıkartılabileceğini aktarmıştı. Özpeynirci, X hesabından konuya ilişkin yaptığı son paylaşımda ise şu ifadelere yer verdi:

“Mart sonunda olabileceğini aktarmıştım 👇

Taslak aşamasındaki yeni vergi paketinde ÖTV muafiyetli otomobil alma istisnasından yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi öngörülüyor.”

Kimler ÖTV’siz araç alabiliyor?

Bugün Türkiye’de engellilik oranı yüzde 90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile ‘Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından faydalanabiliyor. Engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi kişilerin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılıyor. Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV’siz araç satın alabiliyor. Engel oranı yüzde 40 ve 89 arasında olan kişiler ise araca özel tertibat takılarak otomobili kullanabiliyorsa yine ÖTV muhafiyetinden yararlanabiliyor.

İstismarların artması sonrası kapsam 1. derece akrabaya inmişti

Kısa süre önceye kadar yüzde 90 ve üzeri engelli kişinin birinci, ikinci ve üçüncü derece akrabaları ÖTV muafiyetli arabaları kullanabiliyordu. Ancak bu konuda istismarların artmasıyla 1 Ocak 2023 itibarıyla yalnızca birinci derece akrabalar ÖTV muafiyetinden faydalanmaya başladı.

Son düzenleme kapsamında birinci derece akrabalardan aynı şehirde ikamet eden üç kişinin ismi bildiriliyor. Birinci derece akrabaların yanı sıra, noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de bildirilebiliyor. Otomobili yalnızca bildirilen sürücüler kullanabiliyor.

Diğer taraftan engel oranı yüzde 90 altında olup ÖTV indirimiyle özel tertibatlı otomobil sahibi olacak vatandaşlar, otomobillerini yalnızca kendisi kullanabiliyor. Akrabaları veya istihdam edilen şoförü kullanamıyor.

İLGİLİ HABER İkinci el otomobilde reel fiyatlar düşüşünü 11. aya taşıdı sahibinden ile BETAM işbirliğinde hazırlanan araştırmanın mayıs sonuçlarına göre ikinci el otomotiv sektöründe reel satış fiyatları düşüşünü 11. aya taşıdı.
REKLAMI KAPAT X