EPDK duyurdu: Elektrik tarifeleri zamlandı

Okuma Süresi: 1 Dakika
EPDK duyurdu: Elektrik tarifeleri zamlandı
Doviz.com
28.06.2024 13:19

EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle elektrik tarifelerinin zamlandığını duyurdu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tarifelerinde artışa gidildiğini duyurdu.

Buna göre enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için %38, tarımsal faaliyetler abone grubu için %30; kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için %38 ve yüksek kademesi için %20 oranında artış yapıldı.

Bu artışla beraber 100 kWh elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 207,23 TL oldu.

Yeni tarifelerin ise 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla geçerli olacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Prof. Dr. Hakan Kara grafikle açıkladı: "Elektriğe büyük zam kapıda!" Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından ekonomistlerden de dikkat çeken tespitler gelmeye devam ediyor. Buna göre son olarak Prof. Dr. Hakan Kara, TÜFE ile elektrik fiyatı kıyaslamasını paylaşarak, “Elektriğe ciddi zam kapıda” dedi.

Elektrik fiyatları nasıl belirleniyor?

Elektrik fiyatları, EPDK'nin (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) yılda dört kez 'maliyet değişimlerine göre' belirlenip her tarife dönemi başında açıklanıyor.

Elektrik maliyet belirlemelerinde (elektrik birim fiyatların berlenmesi); enerji üretim maliyetleri, dağıtım, vergiler, yatırım, enflasyon gibi etkenler belirleyici oluyor.

1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim (her tarife dönemi, üçer aylık dönemlerden oluşuyor). Her tarife döneminin birim elektrik fiyatları, bir önceki ayın son günü belirlenip kamuoyuna açıklanıyor.

İLGİLİ HABER Temmuz ayında doğal gaz tarifesi değişecek mi?: BOTAŞ açıkladı Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), temmuz itibarıyla mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı gaz ile elektrik üretim amaçlı gazın satış tarifesinde değişiklik yapılmadığını bildirdi.
Etiketler: EPDK elektrik zam
REKLAMI KAPAT X