Erdoğan: Altın üretimimiz, 2022 yılında 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
27.01.2023 15:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan, madenciliğin önemine vurgu yaptığı açıklamasında, "2000'de neredeyse 0 olan altın üretimimiz, 2022 yılında 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilecik’te Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Altın Madeni Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni’nde konuştu. 

Erdoğan, mart sonu itibarıyla Karadeniz gazını hanelere vermeye başlanacağını da açıkladığı konuşmasında ayrıca şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek projenin ilk kısmı tamamlandı.

Bu tesis, ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesiyle çalışacak.

Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk üç madenden birisi olacaktır.

Göreve geldiğimiz Türkiye ile bugünün Türkiyesi arasındaki devasa farkı, meselelere ideoloji penceresinden bakmayan herkes görebiliyor. Ülkemizin eski sorunlarını hatırlayan vatandaşlarımız, iktidarımız döneminde yapılan hizmetlerin büyüklüğünün ne manaya geldiğini iyi biliyor. 

Eğitim, sağlık, ulaştırma, haberleşme, enerji gibi alanlarda 20 yılda kat ettiğimiz mesafe takdire şayandır. 

Birileri güneş ve rüzgar enerjisini yeni yeni keşfede dursun biz yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada 12'nci sıraya yükseldik.

Son 10 yılda yıllık 742 milyon ton maden üretimi yapıldı. Toplam madencilik üretimimiz 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 814 milyon tona ulaştı. Maden ihracatımız 6,5 milyar dolara ulaştı ve bu alanda Cumhuriyet tarihinin rakoru kırıldı.

Son 8 yılda binde 8 olan madenciliğin milli gelir içinde ki payı geçen yıl itibarıyla yüzde 1,4'e yükseldi. 

Altın, petrolle birlikte en fazla ithal ettiğimiz ürünlerin başında. Bu alanda talebimizin en az yarısını karşılayabilecek bir rezerve sahibiz ancak Türkiye uzun yıllar boyunca maden sektöründe kendi potansiyelini harekete geçiremedi."

 

REKLAMI KAPAT X