Erdoğan-Biden görüşmesinin gündem maddeleri ne oldu?: Görüşme sonrası taraflardan ilk açıklamalar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Erdoğan-Biden görüşmesinin gündem maddeleri ne oldu?: Görüşme sonrası taraflardan ilk açıklamalar
Doviz.com
12.07.2023 09:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Peki görüşmenin gündem maddeleri nelerdi? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Buna göre Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile 1 saat 15 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada şunları aktarmıştı:

"ABD ile stratejik mekanizma kapsamında sıranın devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. ABD Başkanı Biden ile bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turları gibiydi. Ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz"

ABD Başkanı Biden ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İsveç ile ilgili yürüttüğü diplomasi ve gösterdiği liderlik için teşekkür etti ve "Önümüzdeki beş yıl içinde sizinle görüşmek için sabırsızlanıyorum" dedi.

İletişim Başkanlığı'ndan ilk açıklama

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren Erdoğan-Biden görüşmesinin ardından İletişim Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı ve "Görüşmede siyasi, ekonomik, ticari ilişkiler, güvenlik alanında işbirliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı" bilgisi paylaşıldı.

Erdoğan'dan görüşme sonrası paylaşım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında "Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi ve güvenlik alanındaki iş birliği imkanlarımızı ele aldık. Temaslarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Beyaz Saray'dan görüşme sonrası yazılı açıklama

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Vilnius'taki NATO Zirvesi kapsamındaki görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Biden'ın İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nün TBMM'ye sevk edilmesiyle ilgili İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı anlaşma dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ettiği" belirtildi.

Erdoğan ve Biden'ın, ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması kapsamındaki son istişare toplantısını memnuniyetle karşıladıkları belirtilen açıklamada, liderlerin savunma ve ekonomik öncelikler hakkında görüş alışverişinde bulunarak, ikili işbirliklerini güçlendirme çabalarını görüştüklerine yer verildi.

REKLAMI KAPAT X