Erdoğan: Bir yılda 319 bin konut yapılacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
15.03.2023 12:40

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda bir yılda 319 bin, toplamda ise 650 bin konut yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye, 6 Şubat sabahına son bir asrın en büyük felaketi ile uyandı. Çok daha geniş etki alanı yanında 11 ilimizin 62 ilçesinde ağır yıkıma ve can kaybına yol açan depremlerin büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olarak ölçüldü. 

İlk depremleri takip eden ve sayısı 16 bin 300'e yaklaşan artçı sarsıntılardan 45'i 5 ila 6 büyüklüğü, 532'si 4 ila 5 büyüklüğü arasındaydı. Bir başka ifade ile felaket bölgesi neredeyse 600'e yakın müstakil deprem büyüklüğünde artçı ile sarsılmayı sürdürdü. Depreme ağır kış şartlarının yaşandığı günlerde yakalandık. 

Sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini aşkın personeli bölgeye yönlendirdik. Yardım ve destek ekipleri ile 272 bin kamu görevlilerimiz gönüllü vatandaşlarımızı da eklediğimizde yaklaşık yarım milyon insanımız depremzedelerimizin imdadına koştu. Her sınıftan 18 bin iş makinası ile lojistik hizmetlerinde çalışan on binlerce kamyon ve tırı ile ihtiyaçları karşılayacak her türlü malzemesi ile ülkemizin ve milletimizin tüm imkanlarını seferber ettik. 

Ölenleri geri getirmek elimizde değil ama geride kalan vatandaşlarımızı hayata bağlamak için yapılabilecek her şeyi yapma gayretindeyiz. 11 ilde evleri yıkılan veya kullanılamaz hale gelen 14 milyon insanımızın gıda ve barınma ihtiyacını karşılamak için hızlı ve etkin bir koordinasyon kurduk. 

Milletimiz asrın felaketi konusunda asrın dayanışmasını gösterdi. Deprem bölgesini yaşanabilir hale getirdik. 3 milyon insanımız bölge dışına gitti. Bunların bir kısmı okul ve işyerlerinin açılmasıyla geri dönmeye başladı. Pek çok vatandaşımız yakınlarının ve dostlarının evinde misafir ediliyor. 

Deprem bölgesinde kalan 2,4 milyon insanımıza kurduğumuz çadır ve konteynerlarda barınma imkanı sağladık. Aile başına 10 bin lira destek ödemesinden istifade eden depzemsede sayımız 1,4 milyona yaklaştı. Vefat edenlerin yakınlarına da 100'er bin lira destek ödemesi yapıyoruz.

"Her türlü desteği veriyoruz"

Üretimi ve istihdamı desteklemek için esnaf, çiftçi ve sanayicilerimiz için ayrı ayrı projeler hazırlayıp devreye sokuyoruz. Depremzede vatandaşlarımız şehrine dönmekte, hayatını yeniden düzene koymaktadır. Üretim ve istihdamı artırmak için her türlü desteği vermekte her türlü kaynağı harekete geçirmekte kararlıyız.

Sağlıkçılarımızın zarar gören hastanelerdeki hizmetlerini çevre illere taşıyarak sürdürüyoruz. Vatandaşlarımıza sağlık hizmetlerini kesintisiz veriyoruz.

Şu ana kadarki tespitlere göre önümüzceki bir yılda 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz."

Ayrıntılar gelecek...

REKLAMI KAPAT X