İki lider, Dağlık Karabağ'daki son gelişmelerin yanı sıra Zengezur Koridoru'na ilişkin görüş alışverişinde bulunmak için bugün Nahçıvan'da bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le bugün Nahçıvan'da görüşeceğini duyurdu.
Görüşmede, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri ele alınacak, Karabağ’daki son gelişmeler başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.
Öte yandan iki liderin Zengezur Koridoru'na ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.
Erdoğan ile Aliyev'in, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın temel atma törenine katılmaları ve modernize edilen Nahçıvan Askeri Kompleksi'nin açılışını gerçekleştirmeleri de öngörülüyor.
Zengezur Koridoru neden önemli?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Aliyev arasında bugün gerçekleştirilecek görüşmede Zengezur Koridoru'nun da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu koridor, Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın batısına bağlayacak olan ve Ermenistan topraklarından geçmesi beklenen yolu ifade ediyor. Daha geniş anlamda ise proje Azerbaycan’ı doğrudan Türkiye’ye bağlamayı amaçlıyor.
2020'deki 2. Dağlık Karabağ Savaşı sonrası imzalanan anlaşmada Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasında ulaşım yollarının açılması öngörülmüştü. Ancak henüz bu konuda bir ilerleme kaydedilmedi. Buna ise Azerbaycan ve Ermenistan'ın anlaşmadaki ilgili maddeye birbirinden farklı yorumlar getirmeleri sebep oldu.
İlgili maddede, “Bölgedeki tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları açılacaktır. Ermenistan Cumhuriyeti; insanların, araçların ve malların her iki yönde engelsiz hareketini organize etmek için Azerbaycan Cumhuriyeti'nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım bağlantılarının güvenliğini garanti eder” ifadelerine yer verildi.
Metinde ayrıca, “Tarafların mutabakatı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan'ın Batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım bağlantılarının inşası gerçekleştirilecektir” cümlesi yer aldı.
Azerbaycan bu madde ile iki ülkenin Zengezur Koridoru konusunda anlaşmış olduğunu öne sürerken, Ermenistan ise ulaşım yollarının açılmasını desteklediğini ancak bu maddede Zengezur adının kullanılmadığı gibi Bakü’nün talep ettiği şekliyle bir koridor projesinden de bahsedilmediğini belirtiyor.