Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TOBB İkiz Kuleleri'nde düzenlenen TOBB 79. Genel Kurulu'nda çözüleceğini söylediği vize sorununa yönelik son gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz.
Türkiye’de son günlerde başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Schengen vizesi almak için başvuruda bulunan kişiler, randevu almak için uzun süre beklemek durumunda kaldı.
Ekonomim’in haberine göre, sosyal medyada ortaya atılan iddialarda ayrıca Schengen başvurularının temmuz ayı sonuna kadar durdurulduğu öne sürüldü.
Türkiye ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) konuya yönelik sunduğu karar tasarısında ise Schengen vizelerine ret oranının 4 kat arttığını ve son 8 yılda en fazla başvuruyu yapan 5 ülke arasında olan Türkiye’nin ret oranı en çok artan ülke olduğunu ortaya koymuştu.
Türk vatandaşlarının vize sıkıntısı ilk olarak ise 2022’nin sonlarında gündeme gelmişti.
Buna göre, Schengen vizesine Rusya’dan sonra en çok başvurunun yapıldığı ikinci ülke olan Türkiye olmasına karşın aldığı ret oranı Rusya’nın neredeyse 5 katına ulaştı.
Verilere göre, Türkiye son 8 yıl içerisinde en çok başvuru yapan Rusya, Suudi Arabistan, Fas, Ukrayna’nın yer aldığı ilk 5 ülke arasında da ret oranı en çok artan ülke oldu.
Bu sebeple geçen yıl 50’ye yakın tur iptal edilmek zorunda kalmış ve acentaların 300 bin Euro’ya yakın zararı olmuştu.
“Bir ay sonraya ancak randevu bulunuyor”
Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise Schengen vizesi sorununun son zamanlarda yeniden arttığını belirtti.
Bazen konsoloslukların yoğunluk sebebiyle randevuları kapattığını da vurgulayan Onaran, “Randevuları bir hafta sonraya alabilirken şimdilerde bir ay sonraya ancak randevu bulunuyor. Vize başvurularının sonuçlanmasının standart süresi de 1 aya çıktı. Bu da tur şirketlerini zorluyor” dedi.
Ancak pandemide durma noktasına gelen yurt dışı seyahetlerinin arttığına da vurgu yapan Onaran, “Bu yıl ilk çeyrekte en yüksek yurt dışı talebi yaşandı. Talepteki yükseliş de randevuları etkiliyor. Yaz aylarında vizesiz turları öneriyoruz yoğunlukla” ifadelerini kullandı.
“Herkes vize alamıyor”
Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu'na göre ise Yunanistan, İspanya ve Macaristan gibi ülkeler uygulamada yumuşamaya gitmesine karşın sorun hâlâ sürüyor.
Buna göre, Polatoğlu, "En azından 3 ay sonra çıkacağına 20-25 gün sonrasına çıkıyor. Herkes vize alabiliyor da değil. Yerli turistin yurt dışı talebi bu yıl çok yüksek. Özellikle Türkiye’deki döviz kurunun enflasyona göre sabit kalmasının yurt dışına olan talebi artırdı. Türkiye’de fiyatların çok yükselmesi ve dövizle satılan ürünlerin aynı kalmasından dolayı yurt dışı tatilleri daha uygun hale geldi. Vize sorununda talebin artmasının da etkisi oldu” dedi.
“10 bin yolcu vize sıkıntısı nedeniyle avrupa’ya gidemedi”
Yolcu sayısı azalsa bile turu iptal etmediklerini anlatan Travel Zone'dan Barış Öztürk de şunları paylaştı:
“Yolcu vize sorunu yaşadığında günün sonunda bu acentayı da etkiliyor. 40 kişilik turdan 5 yolcu vize alamazsa tur iptal olabilir. Sadece biz değil bütün acentalar en az mağduriyetin yaşanması için ya tur iptal edip ücreti iade etmeyi tercih ediyoruz ya da zarara katlanarak kişi sayısı düşse bile turu yapıyoruz. Geçen yıl vize mağduriyetinin en çok yaşandığı ülkeler İtalya, İspanya, Fransa. Geçen yıl yaz aylarında 10 bin yolcu vize sıkıntısı nedeniyle Avrupa’ya gidemediğini düşünüyorum. Hala vize başvuruları yoğun bir şekilde yapılıyor. Vizesi olmayanlar yurt dışı planını çok daha fazla erkenden yapmalılar” dedi.