
Türkiye'nin hem doğal kaynakları hem coğrafi konumu hem de hidrokarbon rezervlerine yakınlığı itibarıyla küresel enerji denkleminde stratejik bir yere sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel aktör haline getireceğiz." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:
“Değerli katılımcılar, saygıdeğer misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Zirve münasebeti ile sizleri İstanbul'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu anlamlı zirveye hepiniz hoş geldiniz. Panel ve oturumların ülkelerimiz ve enerji sektörü için hayırlara vesile olsun. Önemli meselelerin ele alınacağı bu zirveyi son derece isabetli buluyorum. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiye önemli katkılar yapacaktır zirvemiz.
Türkiye doğal kaynakları ve rezervlere yakınlığı ile stratejik bir yere sahip. Enerji güvenliği tüm dünyayı yakından ilgilendiren meseledir. Türkiye'yi küresel enerjinin güvenli limanı haline getirmek için önemli atılımlar yaptık. Maden politikalarımızın hedefi bellidir.
Enerji ve madencilikte dışa bağımlılığı azaltmak ve keşiflerle bu manada şeytanın bacağını kırdık. Bu başarıları yeni aşamaya taşıyoruz. Petrol ve doğal gaza aramada küresel aktör haline geleceğiz. Yeni iş birliklerine imza atacağız. Şimdi bu başarıları yeni bir aşamaya taşıdık. Türkiye'yi bu alanda küresel bir aktör haline getireceğiz.
Gabar'da günlük üretim 81 bin varili geçti
Gabar'da günlük üretimimiz 81 bin varili geçti. Gabar'da 26 milyon varilin üzerinde üretim gerçekleştirdik. Nihai hedefimiz olan günlük 100 bin varil petrol üretimine çok kısa bir sürede ulaşacağız. Türkiye geneli günlük petrol üretimi 135 bin varili aşarak rekor kırdı.
Hassasiyetle yürüttüğümüz terörsüz Türkiye çalışmalarımızda arzu edilen neticeyi aldığımızda bambaşka bir hikaye yazacağız.
Enerji diplomasisi politikalarımızın önemli bir ayağını oluşturuyor. Üç lokasyonda sismik faaliyetlerimiz sürüyor. Çanakkale'de yüzer üretim platformumuz önümüzdeki yıl Sakarya sahasında göreve başlayacak.
Sakarya Gaz Sahası'nda 2026 yılı içinde Faz-1 ve Faz-2 toplamında yaklaşık 20 milyon metreküp günlük üretim hedefliyoruz. 2028'de Sakarya'da günlük üretimin 40 milyon metreküpe yükseltmeyi amaçlıyoruz.
Türkmen Gazı için boru hatta planı
Türkmenistan doğalgazında ilk akışı İran üzerinden başlattık. Şu ana kadar bu hattan 250 milyon metreküp üzerinde gaz temin edildi. Yıl sonuna kadar toplam 1,3 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlamış olacağız.
İlk planımız anlaşmayı 5 yıl daha uzatmaktır, nihai hedefimiz ise Türkmen gazını Hazar geçişli boru hattıyla ülkemize getirmektir. Bunu gerçekleştirebilirsek, ülkemiz ve Avrupa için çok daha yüksek miktarda gaz akışı sağlama imkanına kavuşmuş olacağız.
Akkuyu için geri sayım
Akkuyu Nükleer Enerji Güç Santrali'nin ilk reaktörünün inşası yakın zamanda tamamlanıyor. İlk reaktörün türbin montajını bitirdik, şaftını da başarıyla döndürerek önemli bir aşamayı geride bıraktık. Bu yıl sonunda deneme üretimine başlayıp, Akkuyu'dan ilk elektriği vereceğiz.
Diğer reaktörlerin de tamamlanmasıyla birlikte 2028'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nın tam kapasite çalışmasını öngörüyoruz.
Akkuyu Santrali tüm bileşenleriyle devreye girdiğinde doğal gaz ithalatımız yıllık 7 milyar metreküp azalacak. Bu da 2,5 milyar dolarlık bir tasarruf anlamına geliyor."