Euro Bölgesi Ekonomisi 3. Çeyrekte Yıllık Bazda Büyüdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesi Ekonomisi  3. Çeyrekte Yıllık Bazda Büyüdü
Doviz.com
07.12.2017 14:45

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat’ın Perşembe günü yayımladığı rapora göre hem Euro Bölgesinde ve hem de AB bloğunda 3.çeyrekte GSYİH bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık bazda %2.6 artış göstererek %2.5 olan beklentiyi aştı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış 3.çeyrek GSYİH’sı ise hem 19 üye ülkeden oluşan Euro Bölgesinde ve hem de 28 üyeli AB bloğunda bir önceki çeyreğe göre 3 aylık bazda %0.6  artış gösterdi.  2.çeyrekte ise her iki bölgede GSYİH bir önceki çeyreğe göre %0.7 artış gösterdi.

Bir önceki yılın aynı dönemiyle kaşılaştırıldığında, mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYİH her iki bölgede de yıllık bazda %2.6 artış gösterdi, 2.çeyrekte ise bir önceki yıla göre yıllık bazda %2.4 artış gerçekleşti.

Eurostat, 14 Kasımda yayınladığı 3.çeyrek verileri raporunda sınırlı veri kullanılarak elde edilen sonuçları açıklamıştı. Perşembe günü yayınlanan raporda bir önceki raporda açıklanan ilk verilerden bazıları revize edildi.

 

En Hızlı GSYİH Artışı

3.çeyrekte GSYİH’si en hızlı artan ülkeler arasında ilk dört sırayı Romanya (+2.6%), Malta (+1.9%), Letonya (+1.5%) and Polanya (+1.2%) alırken, Danimarka’nın GSYİH’sı azaldı (-0.6%)

 

GSYİH Bileşenleri

3.çeyrekte hane halkı tüketim harcamaları euro bölgesinde %0.3 artarak %0.4 olan beklentinin altında kalırken, AB bloğunda ise %0.5 artarak beklentiyi az farkla aştı. Aynı dönemde hem euro bölgesinde ve hem de AB bloğunda %1.1 olarak gerçekleşen sabit sermaye oluşumu %0.7 olan beklentiyi aştı.

İhracat euro bölgesinde %1.2 ve AB bloğunda ise %0.9 artarken, ithalat ise sırasıyla %1.1 ve %1.0 artış gösterdi. 

REKLAMI KAPAT X