Euro Bölgesi Ekonomisi Ocak Ayında Son 12 Yılın En Hızlı Büyümesini Kaydetti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesi Ekonomisi Ocak Ayında Son 12 Yılın En Hızlı Büyümesini Kaydetti
Doviz.com
06.02.2018 10:10

IHS Markit ekonomik araştırma kuruluşunun Pazartesi günü yayımladığı IHS Markit Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Müdürleri Ocak ayı kesin verilerine göre,  Euro Bölgesi’nde Bileşik Çıktı  Endeksi 58.8’e yükseldi.  Ocak ayı kesin verisi 58,6 olan beklentiyi, daha önce 58.6 olarak açıklanan Ocak ayı öncü verisini ve 58.1 olan bir önceki ayın endeks değerini aştı.  Yine, IHS Markit Hizmet Sektörü Faaliyet Endeksi ise 58.0’e yükselerek, daha önce 57.6 olarak açıklanan öncü veriyi ve 56,6 olan bir önceki ayın endeks seviyesini aştı. 

IHS Markit’in raporuna göre  12-26 Ocak tarihlerinde derlenen verilerden elde edilen sonuçlara göre  Euro Bölgesi ekonomisi son aylarda yakaladığı ivmeyi  2018 yılının başında da sürdürüyor.   IHS Markit Euro Bölgesi Satın alma Müdürleri Endeksi Bileşik Çıktı Endeksi Ocak ayı kesin verisi  58.8 ile son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ocak ayında imalat sektörünün üretimi hizmet sektörünü geride bırakmaya devam etti.    İmalat sektörünün büyüme hızı, yavaşlamasına rağmen, Aralık ayında ulaşılan rekor seviyeye yakın seyretmeye devam etti.  Güçlenmeye devam eden hizmet sektörünün performansı son 10 yılın en iyi seviyesine yaklaştı.

Araştırmaya dahil edilen ülkelerde ekonomik büyüme güçlü bir şekilde artmaya başladı; Fransa büyüme sırlamasında en üst sıraya yerleşirken,  Almanya yaklaşık son 7  yılın, İtalya ise son 12 yılın  en yüksek seviyesine ulaştı. 

Ekonomik faaliyetlerde devam eden artış Euro Bölgesi imalat ve hizmet sektörlerinde yeni istihdam yaratılmasına öncülük ederek, istihdam seviyesini son 17 yılın en yüksek noktasına çıkardı.  İsithdam artışında ise en üst sırayı Almanya aldı.  Euro Bölgesi’nde ekonominin görünümü parlak ve iş dünyasının güveni son sekiz ayın en yüksek seviyesine yükselmiş durumda.   

Ocak ayı Hizmet sektörü faaliyet endeksi ise 58,0 ile son 10,5 yılın en yüksek seviyesine yükselirken,    daha önce 57,6 olarak açıklanan öncü veriyi aştı.  

IHS Markit Baş ekonomisiti Chris Williamson, sonuçları yorumlarken, “daha önce açıklanan öncü tahmini de aşarak 58.8’e yükselen Euro Bölgesi Satın Alma Müdürleri Endeksi Ocak ayı kesin verisinin,  son 12 yılın en büyük aylık büyümesine  işaret ettiğini, endeksin Şubat ve Mart aylarında da bu seviyede kalması halinde Euro Bölgesi ekonomisinin 2018’in 1. Çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre  %1 daha fazla büyüyeceğini,” belirterek, “araştırma verilerinin, Euro Bölgesinin 2018’e iyi bir ivmeyle başladığını, fiyat baskılarının  uygun olarak arttığını gösterdiğini,  verilerin bu kadar iyi gelmeye devam etmesi halinde AB Merkez Bankası para politikası komitesinin daha şahin bir tutum almaya başlayacağını,” ifade etti.

Etiketler: euro
REKLAMI KAPAT X