Euro Bölgesi enflasyonundaki gerileme teyit edildi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Euro Bölgesi enflasyonundaki gerileme teyit edildi
Doviz.com
18.10.2023 14:04

Euro Bölgesi enflasyonu açıklanan nihai verilere göre eylülde yıllık bazda yüzde 4,3'e geriledi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin fiyat artışlarına ilişkin eylül ayı nihai verilerini açıkladı.

Buna göre, Euro Bölgesi'nde ağustosta yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 4,3'e geriledi.

Euro Bölgesi'nde TÜFE, eylülde bir önceki aya göre ise yüzde 0,3 arttı.

Nihai veriler ayrıca daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti. Yıllık enflasyonda art arda 6 aydır düşüş görülmesi ise dikkati çekti.

Euro Bölgesi’nin gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon oranı ağustosta yüzde 5,3 iken eylülde yüzde 4,5’e geriledi.

Enerji fiyatları ise eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 düştü.

Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 8,8 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Gıdayı, yüzde 4,7 ile hizmetler, yüzde 4,2 ile enerji dışı sanayi ürünleri izledi.

AB uyumlu verilere göre, enflasyon, eylülde Slovakya'da yüzde 9, Hırvatistan'da 7,4, Slovenya'da 7,1, Avusturya ve Fransa’da 5,7, İtalya'da 5,6 ve Almanya'da yüzde 4,3 olarak belirlendi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon düşmesine rağmen hala Avrupa Merkez Bankası (ECB) hedefinin oldukça üzerinde olması ise dikkat çekti.

İLGİLİ HABER ECB üyelerinin büyüme endişeleri tutanaklara yansıdı Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) eylül ayı toplantı tutanakları, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin ekonomik büyüme endişelerinin arttığını ve büyük çoğunluğunun 25 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu.
REKLAMI KAPAT X