Euro Bölgesi Kasım Ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi Yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesi Kasım Ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi Yükseldi
Doviz.com
06.12.2017 12:09

IHS Markit tarafından Salı günü açıklanan Euro Bölgesi Kasım ayı Birleşik Satın Alma Müdürleri Endeksinin nihai değeri 57.5’e yükseldi. İngiltere merkezli ekonomik araştırma kuruluşu IHS Markit’in daha önce açıkladığı ilk tahmin değerinden bir sapma olmadı. Bir önceki ay 56.0 olan endeksin 57.5’e yükselmesi Euro Bölgesi ekonomisinin giderek güçlendiğini gösteriyor. Satın Alma Müdürleri Endeksi şirketlere gönderilen anket sonuçları değerlendirilerek hesaplanıyor. Endeks seviyesinin 50’nin üzerinde olması ekonomik/sektörel büyümeyi gösterirken, 50’nin altına gerilemesi ekonomik/sektörel daralmaya  işaret ediyor.

Bu sonuçlar Euro Bölgesi ekonomisinin 4.çeyrekte de  güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiğini ve bütün ülkelerin ekonomik faaliyetlerinin ivme kazandığı  görülüyor. Salı günü açıklanan verilere göre Euro bölgesi Ekim ayı perakende satışları ise beklentilerin altında geriledi.  Ancak Kasım ayı tüketici güvenin son yılların en yüksek düzeyine yükselmesi Kasım ayı perakende satışlarının artış gösterdiği beklentisini güçlendirdi.   

Anket sonuçlarına göre Euro Bölgesinin Hizmet Sektörü Satın Alma Müdürleri Endeksi de 55.0’den 56.2’ye yükseldi. Geçen ay Euro Bölgesinde yeni siparişlerin 56.6’dan 57.3’e yükselerek son altı yılın en yüksek seviyesine çıkması ve son anket verilerine göre belirlenen diğer ileriye dönük göstergeler,  ekonomik büyümenin  ivme kazandığını gösteriyor

IHS Markit’in yaptığı açıklamada “verilerin Euro Bölgesinde ekonomik büyümenin 4.çeyrekte %0.8 olacağını doğruladığı ve büyümeye paralel olarak hissedilen enflasyonist baskıların ise yıllardır enflasyonun %2 seviyesine yükselmesi için çaba gösteren AB Merkez Bankası’nın elini rahatlatacağı” ifade edildi.

REKLAMI KAPAT X