Euro Bölgesi’nde Cari Hesap Fazlası 2 Milyar Euro Arttı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Euro Bölgesi’nde Cari Hesap Fazlası 2 Milyar Euro Arttı
Doviz.com
22.01.2018 09:57

AB Merkez Bankası tarafından Cuma günü açıklanan Euro Bölgesi Ödemeler Dengesi raporuna göre, Euro Bölgesi Cari Hesap Fazlası Kasım ayında bir önceki aya göre 2 milyar euro artış kaydederek  30,3 milyar eurodan 32,5 milyar euroya yükseldi.

Raporda, Kasım ayında 32,5 milyar euro olarak kaydedilen cari hesap fazlasının alt hesaplara göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti; mal fazlası 31.1 milyar euro, birincil gelir fazlası 10.5 milyar euro, ve hizmet fazlası 4.5 milyar euro. 

AB Merkez Bankası’nın raporuna göre Kasım ayında kaydedilen cari hesap fazlasındaki artış ihracatın ithalata göre daha fazla artış göstermesinden kaynaklandı.  Kasım ayında 12 aylık kümülatif cari hesap fazlası bir önceki yılın aynı dönemine göre 11 milyar euro artışla  386.1 milyar euroya  (euro bölgesi GSYİH’nın %3.5’i) yükseldi. 

Euro Bölgesi’nin Kasım ayı  ödemeler dengesi ve cari hesap verilerinin de etkisiyle  Avrupa ‘daki hisse senetleri endeksleri genel olarak önemli oranda artış kaydetti. Almanya’da DAX 30 endeksi DAX Cuma günü %1,5 artışla kapandı.

Etiketler: euro
REKLAMI KAPAT X