Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentileri aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentileri aştı
Doviz.com
02.03.2023 13:30

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın enflasyonun düşürülmesinin zaman alacağı yönündeki açıklamalarının ardından Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentileri aştı.

Perşembe günü açıklanan ön verilere göre, 20 üyeli blok genelinde manşet enflasyon şubat ayında %8,5 olarak kayıtlara geçti. Piyasaların genel beklentisi enflasyonun %8,2 seviyesinde gelmesiydi.

Ocak ayında ise fiyatlar art arda üçüncü ayda da düşmüş ve manşet enflasyon revize edilmiş olarak %8,6 seviyesine çıkmıştı.

Piyasa oyuncuları ise Fransa, Almanya ve İspanya'dan gelen beklenenden daha yüksek şubat ayı enflasyon rakamlarının ardından ECB'nin şahin duruşunu daha uzun süre sürdürmek zorunda kalıp kalmayacağını merak ediyordu.

Reuters tarafından aktarılan yorumlara göre, ECB Başkanı Christine Lagarde, perşembe günü yaptığı açıklamada enflasyonu düşürmenin hala zaman alacağını ve bankanın %2'lik hedefinde ısrarcı olduğunu belirtti.

Frankfurt merkezli kurum, merkez bankasının bu ayın sonunda sona ereceği zaman için kartlarda 50 baz puanlık bir artış daha olduğunu da belirtti. 

Lagarde ise perşembe günü yaptığı açıklamada, enflasyonun hedefin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle 50 baz puanlık artış ihtimalinin hala masada olduğunu söyledi.

Goldman Sachs analistleri ise bu hafta başında ECB için faiz artırım beklentilerini yükselttiklerini ve mayıs ayında 50 baz puanlık bir artırım daha yapılmasını fiyatladıklarını söyledi.

Bu gelişmelerle Avrupa tahvil getirileri, son günlerde şahin para politikasının kalıcı olacağına dair düşüncelerle son yılların en yüksek seviyelerinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X