Euro Bölgesi’nde gözler faiz kararında: Piyasaların beklentisi ne yönde?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Euro Bölgesi’nde gözler faiz kararında: Piyasaların beklentisi ne yönde?
Doviz.com
13.09.2023 13:36

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yarın gerçekleştireceği toplantı sonrasında eylül ayı faiz kararını açıklayacak. Peki, faiz kararına ilişkin piyasaların beklentisi ne yönde?

Avrupa’da enflasyon ve resesyon ikilemi devam ederken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yarın kritik faiz kararını açıklayacak.

Enflasyonun hala yüksek seviyelerde bulunması ise büyüme ve resesyon endişelerine ağır basarak, piyasaların beklentisinin 25 baz puanlık artış yönünde olmasını sağladı.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte ise konuyla ilgili açıklamasında, ECB’nin enflasyonla mücadelede kararlılığını sürdüreceğini söyledi.

Houte ayrıca ECB’nin enflasyondaki düşüşün devam etmesi için faiz artırımlarına devam etmesi gerektiğini belirterek, “Büyüme görünümünün de kötüleştiğini görüyoruz. Bu nedenle, ECB’nin faiz artırımı adımları temkinli olacak” dedi.

Rabobank Kıdemli Makrostratejisti Bas Van Geffen de ECB yönetim konseyinin faiz artırım döngüsünün muhtemelen en zor noktasına geldiğini kaydetti.

Enflasyon verilerindeki düşüş eğiliminin beklendiği kadar ikna edici olmadığını belirten Geffen, aynı zamanda büyüme görünümünün de önemli ölçüde kötüleştiğini ifade etti.

ECB, temmuz ayında 25 baz puan artışla refinansman faizini yüzde 4,25’e, mevduat faizini yüzde 3,75’e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,50’ye çıkarmıştı.

ECB’nin mevduat faizi ise bu artışla Ekim 2000’den beri en yüksek seviyesini görmüştü.

REKLAMI KAPAT X