Euro Bölgesi’nde  İmalat Sektörü Yavaşlamaya Devam Etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
 Euro Bölgesi’nde  İmalat Sektörü Yavaşlamaya Devam Etti
Doviz.com
01.03.2018 17:31

Londra merkezli ekonomik araştırma kuruluşu IHS Markit’in Perşembe günü yayımladığı Şubat 2018 Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi Şubat ayı kesin verilerine göre, Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi Şubat ayında 58.6 olarak gerçekleşti ve 58,5 olan beklentiyi ve Şubat ayı öncü verisini 0,1 puan farkla aştı.

IHS Markit’in raporuna göre endeks son 4 ayın en düşük seviyesine gerilemesine ragmen uzun dönem ortalaması olan 51.8’in çok üzerinde seyrediyor. Endeks son 56 aydır büyüme sınırı olan 50.0 üzerinde kalmayı başardı.

Rapora göre Şubat ayında tüketim, ara ve yatırım malları sektörlerinin tümünü kapsayan geniş tabanlı bir büyüme kaydedilirken, en hızlı büyüme yatırım malları sektöründe gerçekleşti. Ancak tüm sektörlerin büyüme hızı yavaşladı.

IHS Markit Baş Ekonomisti Chris Williamson Şubat ayı kesin verilerini yorumlarken, “Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi Şubat ayında gerilemeye devam etmesine rağmen, anket verileri fabrikaların son 18 yılın en iyi büyümesini yaşadıklarını gösterdiğini, endeksin 1.çeyrek ortalamasının 2000 yılının bahar aylarından bu yana kaydedilen en yüksek seviyede olduğunu ve 2017’nin 4.çeyreğinde kaydedilen rekora yakın seviyenin hafif gerisinde olduğunu,” belirterek, “yeni ihracat siparişlerindeki artışının son 11 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin, euronun değer kazanmasının ihracatı yavaşlattığının bir göstergesi olabileceğini ve istihdam artışında, siparişlerdeki azalmaya paralel olarak görülen yavaşlamanın, imalat sektörünün artık yavaşlama trendine girdiği şüphelerini artırdığını, “ ifade etti. Girdi alımlarındaki artışının son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesi fabrikaların Mart ayında üretim artışında yavaşlama beklediklerine işaret ettiğini, kapasite ve kalifiye eleman yetersizliğine bağlı üretim azalmasının ise ekonominin aşırı ısındığına işaret edebileceğine vurgu yapan Williamson, “euronun aşırı değerlenmesi, ithal edilen enflasyonun düşmesine yardımcı oluyor, ancak arzın talebi sürekli ve yaygın olarak karşılayamaması çekirdek enflasyonu daha belirgin hale getiriyor,” dedi.

REKLAMI KAPAT X