Euro Bölgesinde Güçlü Ekonomik Veriler Hisse Senedi Piyasalarına Güven Verdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesinde Güçlü Ekonomik Veriler Hisse Senedi Piyasalarına Güven Verdi
Doviz.com
27.11.2017 09:31

Euro Bölgesinde piyasalar hafta sonuna doğru yeni ekonomik verilerin açıklanmasıyla hareketlendi.  Çin hisse senetleri piyasalarında Perşembe günü yaşanan sarsıntı etkisini Avrupa piyasalarında da hissettirdi.  Endeksler genellikle yatay seyretti. Stoxx Europe 600 endeksi bir önceki güne göre değişmedi.  

Ancak, Perşembe günü açıklanan IHT Markit Euro Bölgesi Kasım ayı Satınalma Müdürleri Kompozit endeksi ve Almanya Kasım ayı Satınalma Müdürleri Kompozit endeksi anket verilerinin her ikisi de beklenin çok üstünde geldi. Verilerin Euro Bölgesinin son yılların en yüksek büyüme hızını kaydettiğini ortaya koyması üzerine euro temel para birimleri karşısında hızla değer kazandı, hisse senetleri fiyatları da zirveye yakın seyretmeye devam etti. IHT Markit İş Dünyası araştırma sonuçlarına göre Kasım ayında Almanya’nın ihracat siparişleri  beklentileri fazlasıyla aştı. 

IHT Markit Euro Bölgesi Satınalma Müdürleri Kompozit endeksi Kasım ayında 56.0’ dan 57.5’e yükselerek 56.0 olan beklentiyi aştı. Almanya’da ise aynı endeks Kasım ayında 56.6’dan 57.6’ye yükserek 56.7 olan beklentiyi aştı. Fransa’nın verileri de beklentilerin üzerinde geldi.  

Almanya hizmet sektörü endeksi ise 54.9 ile 50 olan beklentiyi aşarken imalat sektörü  endeksi yeni ihracat  siparişlerindeki yüksek artışla 60.6’dan 62.5’ye tırmandı. IHS Markit raporunda Alman ekonomisinin son 20 yılın en güçlü büyüme dönemini yaşadığını imalat sektörü ihracatında hızlı bir yükseliş kaydettiğine işaret ediyor.

Cuma günü 117.5 olarak açıklanan Kasım ayı Alman IFO İş Dünyası Hissiyatı endeksinin rekor düzeye çıkması Euro Bölgesi eonomisinin bu ay beklenenden daha hızlı toparlandığını ve özellikle Almanya’da ekonominin dengeli bir şekilde büyüdüğünü bir kez daha gösterdi. Endeksin açıklanmasından sonra DAX %0.9 arttı, Almanya  hazine tahvilleri getirisi % 0.347 ‘den  % 0.360’e yükseldi ve euro dolar karşısında % 0.2 değer kazanarak 1.1879 seviyesine çıktı. Yükselşini gün sonuna kadar sürdüren euro dolar karşısında 1.1945’e kadar çıktı.

Veriler Euro bölgesi ekonomisinin 2017’de küresel ekonomik büyümeye paralel olarak  olarak güçlendiğini ve bunun sonucunda hisse senetleri piyasalarının rekor seviyelere çıktığinı ve Almanya’da yaşanan politik belirsizliğin iş dünyasını fazla tedirgin etmediğini gösteriyor. 

Alman Sosyal Demokratlarının Cuma günü diğer partilerle görüşeceklerini beyan etmesiyle Almanya’da erken seçim olasılığı şimdilik rafa kalkmış görünüyor. 

DAX 13.059.84  (+%0.4) , CAC 40 5.390.46 (+%0.2) ve Stoxx 50 3581.23 (+%0.26) puandan kapandı.

REKLAMI KAPAT X