Euro Bölgesinde Özel Sektör Tahminlerin Üstünde Büyüdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesinde Özel Sektör Tahminlerin Üstünde Büyüdü
Doviz.com
06.11.2017 20:06

IHS Markit Euro Bölgesi PMI Kompozit Üretim Endeksi Ekim ayında Eylül ayında kaydedilen son 4 ayın en hızlı büyüme verisi 56.7 ‘nın gerisinde 56 olarak gerçekleşti.  Beklenti ise 55.9 idi. Üretim artışı biraz düşmesine rağmen, artan yeni siparişlerle  son altı buçuk yılın en hızlı büyümesine işaret ederken istihdam seviyesi de son on yılın en yüksek noktasına geldi.  Sektör bazındaki verilere göre ise  hizmet sekörü  Satınalma Müdürleri endeksi 55.8’den 55’e gerilerken  son iki ayın en düşük seviyesine geldi ve imalat sektörü Satınalma Müdürleri Endeksi ise 58.1’den 58.5’e yükselerek Şubat 2011'den bu yana en hızlı artışı kaydetti.  Üretim artışı Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomilerinde -  Almanya, İrlanda, İspanya ve İtalya- azalırken Fransa'da hızlandı.

Euro bölgesi yıllık ÜFE  tahminlerin biraz yukarısında  %2.9 olarak açıklandı.  Yıllık ÜFE bir önceki ay  %2.5 olarak gerçekleşmişti. 

Suudi Arabistan’da yaşanan politik kaos, Katalonya krizi, Societe General’in beklenenden düşük  kar açıklaması ve Suudi Prensi Talal’ nın ortağı olduğu Accor SA’in hisselerindeki düşüşün gölgesinde hisse senetleri piyasaları gerilerken EUR/USD paritesi 1.1605 ile Cuma kapanışının gerisine düştü.  

Petrol

Suudi Arabistan’da yaşanan politik kaosta ibrenin  petrol üretimi kısıntısının devam etmesinden yana olan veliaht Prens Salman’ın lehine dönmesi petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratmaya devam ediyor.    

İsviçre’de Enflasyon Değişmedi

İsviçre’de %0.8 olarak açıklanması beklenen yıllık TÜFE artışı  %0.7 olarak gerçekleşti.     Ekim ayı yıllık TÜFE artışı bir önceki aya göre değişiklik göstermedi.  İsviçre’de son altı buçuk yılın en yüksek TÜFE artışı Eylül ayında gerçekleşmişti.  İsviçre’de Ekim ayında  gıda ve  ulaşım fiyatları  konut, giyim ve eğlence fiyatlarına göre daha fazla artış gösterdi.  Fiyatları oynak olan enerji ve yakıt gibi mevsimlik ürünlerin dahil edilmediği Ekim ayı yıllık çekirdek enflasyon da  bir önceki aya göre değişmeyerek  %0.5’te kaldı. Çekirdek enflasyon 2011 Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyede seyrediyor.  İsviçre’de tüm zamanların en düşük yıllık enflasyonu  -%1.4 olarak Ağustos 2015’te  gerçekleşmişti.  

REKLAMI KAPAT X